Minister De Jager toont minachting voor zzp'ers

10/03/2010 17:01

FNV Zelfstandigen Bouw

Met zijn mededeling dat zzp'ers de 'onrendabele uren' kunnen meetellen om voor de zelfstandigenaftrek in aanmerking te komen, toont minister Jan Kees de Jager zijn minachting voor zzp'ers. Dat vinden de vier zzp-organisaties van de FNV. Die uren telden namelijk altijd al mee. En vanzelfsprekend hebben zzp'ers die minder gemakkelijk opdrachten binnenkregen, meer tijd aan acquisitie besteed. Of ze hebben nascholing ter hand genomen of een nieuwe versie van hun website. Stuk voor stuk activiteiten die voor de zelfstandigenaftrek meetellen omdat ze mede de onderneming in stand houden.

"Dit is erger dan een loos gebaar. De minister heeft er nooit de regels op nageslagen", aldus voorzitter Charles Verhoef van FNV Zelfstandigen Bouw. "De Jager verwacht toch niet dat zzp'ers dit niet zelf hadden kunnen bedenken", reageert Linde Gonggrijp van FNV Zelfstandigen in Diensten. Ellie Speet van de NVJ noemt het minachting, "in plaats van een steuntje in de rug." De vier FNV-organisaties, ook FNV KIEM, gaan door met hun e-mail actie. "Onze leden zullen de minister ongetwijfeld hun boosheid willen laten blijken over dit volstrekt overbodige beleidsbesluit."

In een persbericht laat het ministerie weten dat morgen in de Staatscourant een 'beleidsbesluit' verschijnt dat zzp'ers bij het invullen van hun belastingpapieren onrendabele uren kunnen meetellen. Vorige week vroegen de vier zzp-organisaties van de FNV hun leden om de minister per e-mail te vragen van strenge handhaving van het urencriterium af te zien bij de belastingaangifte over 2009. Wie geen 1225 uur heeft gewerkt, komt niet langer in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek. Dat betekent dat zzp'ers die al een klap van de crisis kregen, straks méér belasting betalen dan waarop het ministerie had gerekend.

Het steekt dat de minister nu met een loos gebaar goede sier probeert te maken. De vier zzp-organisaties van de FNV willen op korte termijn een persoonlijk gesprek met de minister. "Kennelijk zijn de binnengekomen 1200 mails nog niet genoeg. We moeten maar eens op de stoep gaan staan", vindt Charles Verhoef. Linde Gonggrijp: "Zelfstandigen zijn gewend hun eigen boontjes te doppen. Dus ze kloppen zeker niet bij het geringste zuchtje tegenwind bij de overheid aan. Maar ze willen niet voor de gek gehouden worden."

10 maart 2010