D66

woensdag 10 maart 2010

Kinderen al in kleutertijd onderwijzen in Engels

D66-leider Alexander Pechtold wil dat op alle basisscholen in Nederland vanaf de kleutertijd aandacht is voor de Engelse taal. Nu besteden nog maar 300 van de 7000 basisscholen al vanaf groep één aandacht aan het Engels. Volgens Pechtold is het van belang dat alle kinderen al op jonge leeftijd vertrouwd raken met het Engels. In een open en internationaal gericht land als Nederland is kennis van wereldtaal nummer 1 voor ieder kind van groot belang. Hier geldt eens te meer: jong geleerd is oud gedaan.

Natuurlijke ontwikkeling

Pechtold doet zijn voorstel vanmiddag bij het in ontvangst nemen van de eerste digitale lesmethode Engels voor kinderen van 4 tot 8 jaar. Hij wijst erop dat aandacht voor het Engels vanaf de kleuterperiode aansluit bij de natuurlijke ontwikkeling van onze talenkennis. Op jonge leeftijd nemen kinderen veel makkelijker kennis van vreemde talen op dan op latere leeftijd. Wanneer we kleuters spelenderwijs vertrouwd maken met het Engels geeft ze dat een betere uitgangspositie voor de rest van hun carrière. Bovendien krijgen ze via bijvoorbeeld internet en de muziek al op steeds jongere leeftijd met Engels te maken.

Alle sectoren

Pechtold benadrukt dat het leren van Engels alleen voor hoger opgeleiden van belang is. Ook in sectoren waar doorgaans lager opgeleiden werkzaam zijn, is kennis van de Engelse taal belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan een automonteur. Die moet de handleidingen in het Engels bestuderen en leest over de nieuwste ontwikkelingen in zijn vak op internet eveneens in het Engels.

Over grenzen heen

Pechtold: Andere partijen focussen zich vooral op de Nederlandse taal en cultuur. Denk aan de voorstellen voor het Nederlands in de Grondwet, Nederlands op de bordjes op Schiphol en het Wilhelmus in inburgeringscursussen. De sleutel tot de vooruitgang van ons land ligt echter over onze landsgrenzen. Daar komt onze economische groei en daarmee onze welvaart vandaan. Goede communicatie is daarmee van groot belang en daarvoor is voldoende kennis van de Engelse taal essentieel.