IJssellandziekenhuis

10 March 2010

Roze lintje en nieuwe apparatuur voor borstkankerzorg in IJsselland Ziekenhuis

Het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel heeft veel aandacht voor borstkankerpatiënten. Daarom wordt sinds enkele maanden gewerkt met een nieuw, zeer geavanceerd mammografieapparaat en een eveneens nieuwe biopsie tafel. Het Capelse ziekenhuis beschikt als een van de eerste ziekenhuizen in Nederland over deze apparatuur.

De waardering voor de borstkankerzorg in het IJsselland Ziekenhuis blijkt landelijk uit het roze lintje dat de borstkankervereniging Nederland op 6 januari 2010 aan het ziekenhuis heeft toegekend. Daarnaast heeft het IJsselland Ziekenhuis voor het jaar 2010 wederom het predicaat `Topzorg" van zorgverzekeraar Menzis ontvangen. Een breed en multidisciplinair team mammacare zet zich dan ook voor deze patiënten in.

Nieuwe mammografie

Voor de patiënten biedt de nieuwe apparatuur grote voordelen: het onderzoeks- en behandeltraject is hiermee aanzienlijk bekort én minder belastend voor de patiënt. Bovendien kan snel duidelijkheid over de diagnose worden gegeven, zodat de patiënt minder onzekerheid en spanning ervaart in deze toch al stressvolle periode.

In de onderzoekskamer heeft de radioloog de beschikking over volledig gedigitaliseerde apparatuur. De borst wordt op de traditionele manier onderzocht, maar de nieuwe mammograaf geeft veel duidelijker informatie aan de behandelend radioloog: ook zeer minimale afwijkingen worden hiermee opgespoord. Die informatie kan direct via de computer worden afgelezen.

Biopsie

Als uit de mammografie en de eventuele echografie blijkt dat extra onderzoek nodig is, kan een punctie of een biopsie volgen. Bij een punctie worden cellen opgezogen; bij een biopsie wordt verdacht weefsel weggenomen.

Bij zeer kleine of niet voelbare borstafwijkingen ligt de patiënt op de nieuwe biopsie tafel comfortabel op de buik en kan de radioloog het onderzoek optimaal uitvoeren. Dankzij de nieuwe apparatuur wordt een grotere hoeveelheid weefsel verkregen, zodat er meer zekerheid is over de kwaad- of goedaardigheid van de afwijking. Anders dan vroeger is één maal prikken vrijwel altijd voldoende omdat de radioloog exact ziet waar de afwijking zich bevindt. Voor de patiënt is dat vanzelfsprekend bijzonder prettig.

Een bijkomend voordeel is dat door middel van deze methode goedaardige weefselknobbeltjes bij jonge vrouwen via een vacuüm zuigtechniek ook met een minimale snede meteen verwijderd kunnen worden. Dat zorgt voor minder stress bij deze patiënten.

Mammapoli

Voor snelle diagnostiek worden patiënten verwezen naar de mammapolikliniek. Deze one-stop mammapoli wordt door de bezoekers zeer gewaardeerd. Een patiënt met een verdenking van een kwaadaardige afwijking wordt hier onderzocht door de chirurg en de mammaverpleegkundige. Daarna wordt de mammografie gemaakt, vaak gevolgd door een echografie en zonodig door een punctie of biopsie. De uitslag van al deze onderzoeken is in de meeste gevallen dezelfde dag bekend.

Soms moet weefsel nader worden onderzocht, zoals bij niet voelbare tumoren. De technieken die hiervoor nodig zijn kunnen helaas niet binnen één dag een uitslag geven.

Omdat borstkankerpatiënten worden gezien en besproken door een breed team van deskundigen heeft de patiënt extra zekerheid over de juiste diagnose en de mogelijke behandeling,

Topzorg

Het IJsselland Ziekenhuis heeft voor de behandeling van borstkanker in 2009 het predicaat `topzorg' van zorgverzekeraar Menzis ontvangen en dit predicaat is voor 2010 weer verlengd. Hiermee geeft de zorgverzekeraar aan dat "snel zeer goede zorg" beschikbaar is en dat het ziekenhuis voldoet aan de kwaliteitseisen die worden gesteld.

Roze lintje op Monitor borstkankerzorg

De Borstkankervereniging Nederland heeft achttien criteria opgesteld die belangrijk zijn voor een borstkankerpatiënt. Deze gegevens worden weergegeven in een Monitor op de website van de borstkankervereniging. De ziekenhuizen die voldoen aan deze criteria zijn met een roze lintje gemarkeerd. Het IJsselland is verheugd te kunnen melden dat de mammazorg het lintje op 6 januari toegekend heeft gekregen.

Vanaf 11 januari is de monitor voor het publiek toegankelijk via www.borstkanker.nl.


---