NEN


NEN publiceert voorloper Energieprestatienorm voor maatregelen op gebiedsniveau

woensdag 10 maart 2010, 16:01

NEN ontwikkelt een nieuwe Nederlandse norm voor Energieprestatie van gebouwen (EPG); NEN 7120. Daarin is geen expliciete bepaling van de energieprestatie van de energie-infrastructuur op gebiedsniveau opgenomen. In aanvulling op deze norm is op 1 maart 2010 Ontwerp NVN 7125 gepubliceerd. Hiermee kan de bijdrage van de collectieve maatregelen buiten het perceel worden bepaald. Deze bijdrage kan vervolgens weer worden toegerekend aan de energieprestatie van een gebouw. Partijen kunnen tot 1 juni 2010 bij NEN commentaar indienen op dit voornormontwerp.

Inhoud norm
De methode is bedoeld voor de integrale beoordeling van de energieprestatie van een gebouw en de bijbehorende installaties voor ruimteverwarming, koeling, ventilatie en tapwaterverwarming. Zowel binnen het gebouw als op het perceel als op gebiedsniveau. Voorbeelden zijn stadsverwarming, WKK, collectieve warmtepompen of een serie windmolens aangesloten op een specifieke wijk.

Ontwerp voornorm
Vanwege het experimentele karakter van het onderwerp heeft NEN besloten om, eerst een voornorm uit te geven en over twee jaar een norm. Een voornorm heeft dezelfde status als een norm, maar NEN plaatst hierbij de oproep om de ervaringen in het gebruik aan NEN door te geven.

NVN 7125 volgt NEN 7120
De bepalingswijze van de energieprestatie volgens de EMG sluit aan op de EPG en hanteert dezelfde uitgangspunten. Aanpassingen in NEN 7120 worden ook in NVN 7125 doorgevoerd.

Bouwbesluit ?
De wettelijke inbedding van de EMG is nog niet definitief vastgesteld. Evenals de vraag hoe kan worden voorkomen dat er door een goede energie-infrastructuur, slecht geïsoleerde gebouwen worden neergezet.

Informatie
Voor inhoudelijke informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces: mevrouw ir. Annet van der Horn, telefoon (015) 2 690 286 en de heer drs. Indra te Ronde, telefoon (015) 2 690 406 of e-mail bouw@nen.nl.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NVN 7125:2010 Ontw. nl (Norm)