Rijksvoorlichtingsdienst

Nieuwe maatregelen tegen de Boktor

Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft na overleg met de Europese commissie besloten aanvullende maatregelen te treffen om het vertrouwen in boomkwekerijproducten uit Boskoop te herstellen en de handel vanuit Boskoop doorgang te laten vinden. Dit schrijft zij vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Extra maatregelen zijn nodig omdat verscheidene EU-lidstaten vorige maand aangaven aanvullende garanties te willen dat boomkwekerijproducten uit Boskoop boktorvrij zijn. Met deze maatregelen wordt voorkomen dat er een handelsverbod zou worden ingesteld. Overigens hoeft de handel in de boomkwekerijproducten in de tussentijd niet te worden stilgelegd.

Eerdere acties zijn ondernomen nadat de Plantenziektenkundige Dienst (PD) in de gemeente Boskoop uitvlieggaten en twee levende larven vond van de Oost-Aziatische boktor (Anoplophora chinensis). Daarop zijn maatregelen genomen om te voorkomen dat de boktor zich vestigt en verder verspreidt. Zo zijn in een straal van 100 meter rond de vondst alle loofbomen en struiken verwijderd en is er een bufferzone met een straal van twee kilometer ingesteld waarin bedrijven zijn intensief geïnspecteerd. Hierbij zijn geen nieuwe aanwijzingen van besmetting gevonden.

Ondanks de reeds uitgevoerde inspecties zijn veel afnemende landen binnen de EU ongerust over de mogelijkheid dat vanuit Boskoop de boktor in hun land geïntroduceerd wordt. Anoplophora chinensis kan zulke grote gevolgen hebben,

voor bossen, landschap en stedelijk groen dat de afnemende landen geen risico willen lopen.

Aanvullende maatregelen

Daarom is afgesproken dat alle bedrijven in de eerder ingestelde bufferzone van twee kilometer gegevens moeten leveren over leveranties aan andere lidstaten over het vorige en nu nog lopende handelsseizoen. Het gaat om de periode oktober 2008 tot juni 2010. Het ministerie zal deze gegevens op vertrouwelijke basis verstrekken aan de Commissie en de andere lidstaten.

Verder zullen er aanvullende inspecties plaatsvinden binnen de 2 kilometer zone. Tijdens de eerst volgende bedrijfsinspectie zal er ook aanvullend bemonsterd worden tot 1% van het aantal loofbomen en struiken. . Ook zal al het publieke en private groen in de bufferzone worden geïnspecteerd op aanwezigheid van de boktor.

Daarnaast zijn twee recente vondsten van de boktor in importpartijen aanleiding om met directie ingang de importinspecties aan te scherpen.

Vertrouwen terugwinnen

Met de nieuwe maatregelen wil de minister samen met de sector het vertrouwen in de producten uit Boskoop terugwinnen. Het gaat erom de toekomst van de boomkwekerij in Nederland veilig te stellen. Minister Verburg: "ik realiseer me dat deze aanvullende maatregelen opnieuw grote gevolgen zullen hebben voor de betrokken bedrijven. Maar de maatregelen zijn zondermeer noodzakelijk om de handel vanuit Boskoop ook voor de toekomst zeker te stellen."


Noot voor redacties



Noot voor de redactie (