Gemeente Oldenzaal


De Ronde Tafel Oldenzaal initieert project No Kidding

10 maart 2010

Kindermishandeling moet eerder gesignaleerd worden. Dit vinden de gemeente Oldenzaal en De Ronde Tafel. Daarom vond op woensdag 10 maart de kick off plaats van No Kidding, een project waarmee het bewustzijn over kindermishandeling moet groeien. No Kidding: netwerk tegen kindermishandeling is bij het project betrokken.

Kindermishandeling gebeurt onder onze neus. Bij ons in de straat, op de sportclub of in het zwembad. Minimaal 350.000 kinderen leven in Nederland dagelijks in angst. Door mishandeling raken ze geïsoleerd en lopen veel schade op. Met onder andere schooluitval, criminaliteit, psychisch lijden en overlijden tot gevolg.

In de media zijn de laatste tijd ernstige gevallen van kindermishandeling te lezen. Door kindermishandeling vroegtijdig te signaleren, moeten ernstige gevallen van kindermishandeling voorkomen worden. No Kidding moet het bewustzijn van kinderen (groep 7 en 8), ouders, mensen in het onderwijs en hulpverleners in de zorgsector over kindermishandeling vergroten.

Project No Kidding

Om het bewustzijn te vergroten is het project No Kidding opgesteld. Het project bestaat uit een aantal activiteiten in maart en april. Het project begon met de kick off in Stadstheater De Bond. Tijdens deze bijeenkomst werd een DVD getoond en esproken. De DVD `Kindermishandeling heeft vele gezichten' brengt met foto's, filmmateriaal en feiten de ernst en omvang van kindermishandeling in Nederland in beeld. Door oorzaak en gevolg naast elkaar te zetten maakt No Kidding in de presentatie achterliggende verbanden zichtbaar. Het is een presentatie die mensen wakker schudt en aanzet tot het nemen van actie.

De genodigden van de bijeenkomst waren leden van de Zorgadviesteams van alle scholen voor primair onderwijs in Oldenzaal, schooldirecteuren, de interne begeleiders en de schoolcontactpersonen. Ook schoolverpleegkundigen, schoolartsen en maatschappelijk werkers waren uitgenodigd.

Na de kick off volgt een programma op scholen voor primair onderwijs om bij hen het bewustzijn te vergroten. Zo ontvangen de groepen 7 en 8 een lesbrief, worden op 31 maart en 1 april presentaties gegeven aan bovenbouwleerlingen door No Kidding en wordt er gekeken naar mogelijkheden om in april een film te maken, gemaakt door basisschoolleerlingen. Leraren kunnen meedoen aan een interactieve workshop op 19 april en op 27 april is er een themabijeenkomst voor ouders en eventueel de
presentatie van de film die in april door de leerlingen is gemaakt.

Initiatief

De Ronde Tafel Oldenzaal is de initiatiefnemer van dit project en heeft de gemeente twee jaar geleden verzocht om medewerking. De gemeente Oldenzaal steunt dit initiatief op voorwaarde dat het project continuïteit biedt. Het is nu de tweede keer dat het project georganiseerd wordt.

Toekomstige ontwikkelingen

Naast het initiatief van De Ronde Tafel Oldenzaal staan vele ontwikkelingen op stapel om kinderen en ouders goed te begeleiden. Zo ontwikkelt de gemeente Oldenzaal een Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). In 2011 moet elke gemeente van het ministerie van Jeugd en Gezin minimaal een fysiek inlooppunt geopend zijn. Hoe dit punt eruit gaat zien, bepaalt de gemeente zelf. Bij het CJG kunnen mensen vragen stellen over opvoedkundige aangelegenheden en opgroeiende kinderen. Het CJG is een laagdrempelige en herkenbare locatie waar (aanstaande) ouders, kinderen en jongeren voor alles over opgroeien en opvoeden terecht kunnen. Voorkomen van kindermishandeling is een speerpunt binnen de ontwikkeling van het centrum.