Ministerie van Defensie

Commando-overdracht Contingentscommando Afghanistan

10 maart 2010, 17.14 uur

Brigadegeneraal Rob van der Meer draagt de contingentsvlag over aan de opvolgend commandant, commandeur Henk Itzig Heine. Brigadegeneraal Rob van der Meer heeft de leiding over het Contingentscommando op Kandahar Airfield aan commandeur Henk Itzig Heine overgedragen. Vanwege zijn bezoek aan Afghanistan was minister Eimert van Middelkoop afgelopen maandag bij deze ceremonie aanwezig.

"Voor u staat een tevreden mens, omdat we in deze periode als team veel goede dingen konden doen, tevreden omdat daarmee naar mijn gevoel de Nederlandse belangen zijn gediend", sprak Van der Meer om vervolgens zijn opvolger van de marine succes te wensen. "Hoewel het strand hier erg breed is en de zee ver weg ben ik er van overtuigd dat je op het land ook uitstekend gedijt."

Nieuwe traditie

"Wellicht dat u zich afvraagt wat zo'n uitgesproken vlootbaal in Afghanistan komt doen", vroeg Itzig Heine om de vraag zelf te beantwoorden met een korte beschrijving van zijn operationele achtergrond en 29 jaar lange ervaring. Hij benadrukte nog eens dat het belang van het Contingentscommando, wat hem betreft, in het faciliteren van zaken zit.

De eerste daad van de nieuwe commandant, na de overdracht van de contingentsvlag, was een opvallende. "Nu ik het commando heb, maak ik meteen van deze gelegenheid gebruik om hier een traditie in te voeren die bij de Koninklijke Marine gebruikelijk is. Daar krijgt de scheidende commandant ter herinnering aan zijn commando namelijk de wimpel of de onderscheidingsvlag aangeboden die tijdens zijn commando aan boord van zijn eenheid heeft gewapperd."