Nieuw-Vlaamse Alliantie


Jong N-VA: geen rilatine maar trampoline! (10/03/10)

Jong N-VA neemt akte van het feit dat steeds meer kinderen rilatine nemen. We vinden dit een zorgwekkende evolutie. We kunnen ons zeker vinden in de suggestie van de Leuvense professoren om de ADHD-diagnose enkel te laten doen door specialisten. Naar ons gevoel wordt een kind te snel gediagnosticeerd als ADHD-patiënt door de huisarts. Maar het blijft uiteraard een delicaat verhaal, aldus voorzitter David Manaigre.

Uit het onderzoek blijkt dat het gebruik van rilatine het afgelopen decennium een onwaarschijnlijke stijging van maar liefst 700% doormaakte, waarbij in Vlaanderen maar liefst 4 keer zo veel wordt voorgeschreven dan in Wallonië.

David Manaigre: De reden daarvoor is nog onduidelijk, maar een belangrijke verklaring zou de visie van de respectieve psychologische scholen zijn ten opzichte van ADHD. De psychologische scholen in Vlaanderen, waaronder de belangrijke Leuvense school, benaderen ADHD vaak medicamenteus, daar waar dit in Wallonië niet het geval is.

Toch moet men blijvend opletten dat men rilatine niet te snel voorschrijft. Deze stijging geeft alvast de indruk dat dat nu wel gebeurt. Daarom kan Jong N-VA zich wel vinden in het voorstel om ADHD te diagnosticeren over te laten aan specialisten. Bovendien vragen we ons bij Jong N-VA af of meer beweging voor kinderen al geen deel van de oplossing zou kunnen zijn. Geen rilatine, maar trampoline dus!

Auteur:
David Manaigre
Voorzitter Jong N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: David Manaigre
Telefoon: 0472/76 10 06
Fax: 02/217 35 10
E-post: david.manaigre@n-va.be
Url: www.jongnva.be