Partij voor de Vrijheid (PVV)

Spoeddebat dubbele moord Zierikzee en moord/doodslag in huiselijke kring
woensdag 10 maart 2010

De dubbele moordzaak in Zierikzee heeft weer eens laten zien dat het in ons land een jungle is geworden. De roofdieren in onze samenleving kunnen hun gang gaan; hun prooien moeten continu over hun schouder kijken, woningen zwaar beveiligen, andere voorzorgsmaatregelen nemen in desondanks toch nog in permanente staat van angst leven.

Het is tijd dat de rollen worden omgedraaid. Slachtoffers snakken daar naar. Het is tijd voor PVV-beleid.

De belangen en rechten van slachtoffers, de prooien van die misdadige roofdieren, moeten centraal komen staan. De belangen van daders moeten ondergeschikt daaraan worden gemaakt. Rechters begrijpen dit niet. Dus de politiek en de wetgever moeten hen die vingerwijzing geven. Beter nog, hen daartoe dwingen.

Dat die vrouw in Zierikzee niet wilde onderduiken na alles wat ze had meegemaakt, dat begrijp ik maar al te goed. Het mag niet zo zijn, dat de prooien maar moeten wegkruipen, zich moeten verbergen, hun identiteit moeten veranderen.
In plaats daarvan, moet het zo worden, dat de roofdieren worden opgesloten. Zo snel mogelijk en zo lang mogelijk.

De aanpak van huiselijk geweld door de regering bestaat voornamelijk uit het creëren en in stand houden van een berg organisaties. Er zijn maar liefst 26 onderzoeksinstellingen, 8 expertisecentra, 40 advies- en steunpunten en nog eens een enorm aantal hulporganisaties die zich bezig houden met huiselijk geweld. Daarnaast lopen er minimaal 24 regionale projecten. Maar dat alles voorkomt de ergste huiselijk geweldsmisdrijven niet.

Het is tijd voor een PVV-beleid, ook v.w.b. het huiselijk geweld:
1. bij huiselijk geweld moeten er zware minimumstraffen in de wet komen te staan. De daders moeten zwaarder worden gestraft en bij recidive nóg zwaarder. Een derde deel van de daders van huiselijk geweld is immers recidivist.

2. de daders moeten worden vastgehouden totdat ze hun straf hebben uitgezeten. Geen schorsing of opheffing van hun voorlopige hechtenis.
3. Daders die een vreemd paspoort hebben moeten, na het uitzitten van hun straf, ons land uit gezet worden en mogen nooit meer terugkeren. De daders met een dubbel paspoort, moet de Nederlandse nationaliteit worden ontnomen.

4. Als aan daders een gebiedsverbod wordt opgelegd, dan moeten ze worden voorzien van een electronische enkelband, waardoor de meldkamer van de politie onmiddellijk kan zien dat ze het verboden gebied betreden.

5. Als daders het gebieds- of contactverbod schenden, dan moet dat een misdrijf zijn. Stel dat strafbaar als misdrijf en zet ook in de wet dat voor het plegen van dat misdrijf, voorlopige hechtenis wordt opgelegd.

Verder heb ik nog de volgende opmerkingen:

1. uit het onderzoeksrapport "Tot de dood ons scheidt" over de omvang van moord en doodslag in huiselijke kring, blijkt dat daarin alleen voltooide moorden en doodslagen zijn meegeteld. Maar de pogingen tot moord en doodslag zijn niet meegeteld. Het probleem is dus nog erger dan uit het rapport blijkt.

2. wil de regering zorgen voor cijfers, waaruit blijkt in hoeveel gevallen van moord of doodslag bij huiselijk geweld, het gaat om eerwraak?

3. wil de regering voortaan voor alle misdrijven registreren of de verdachte een andere dan de Nederlandse nationaliteit heeft?

Uit het onderzoeksrapport blijkt, dat niet in Nederland geboren personen een derde deel uitmaken van het aantal daders van dodelijk huiselijk geweld. En daders van niet-westerse afkomst zijn ook hier weer oververtegenwoordigd. We kunnen en mogen onze ogen niet sluiten voor deze werkelijkheid.

Hulpverlening en voorlichting hebben we in overvloed.

Wat we nodig hebben zijn de vijf maatregelen die ik hiervoor heb genoemd.

Ik dien de volgende motie in:

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

overwegende dat overtreding van door een rechter opgelegde gebieds- en contactverboden thans onvoldoende kan worden aangepakt,

verzoekt de regering te regelen dat door een rechter opgelegde gebieds- en contactverboden bij voorraad uitvoerbaar zullen zijn,

verzoekt de regering tevens om overtreding van een door een rechter opgelegd gebieds- of contactverbod als misdrijf strafbaar te stellen, waarop voorlopige hechtenis mogelijk zal zijn

en gaat over tot de orde van de dag.

De Roon