Ingezonden persbericht

Opening Boekenweek in Heerlen

Van 10 t/m 20 maart 2010 vindt de landelijke Boekenweek plaats. Onder het motto Titaantjes - Opgroeien in de letteren staat dit jaar "jong zijn" centraal. SCHUNCK* opent de Boekenweek op woensdag 10 maart met een officieel programma én met de eerste editie van het literaire feest WO*RDFE*ST 2010.

Op woensdag 10 maart wordt de Boekenweek 2010 in SCHUNCK* officieel geopend. Dit gaat samen met de vernissage van de tentoonstelling Fluorescent Adolescent en de presentatie van de poëziebundel 'Alles staat nog op zijn plaats'. Een eerste exemplaar van de poëziebundel wordt uitgereikt aan mevrouw Odile Wolfs Gedeputeerde van de Provincie Limburg. Vanaf 20.00 uur wordt het eerste WO*RDFE*ST georganiseerd in Poppodium NIEUWE NOR.

Tentoonstelling Fluorescent Adolescent

Tijdens de Boekenweek is de fotografietentoonstelling Fluorescent Adolescent (t/m 24 april) in SCHUNCK* te zien. De tentoonstelling is een deelpresentatie van de 7de Internationale Biënnale van Fotografie en Visuele Kunsten in Luik. Het verbeeldt de speelse, experimenterende houding van de opgroeiende jongere, die voortdurend zijn eigen grenzen verlegt, maar daarmee ook noodgedwongen die van zijn omgeving. De tentoonstelling is op verrassende wijze ingericht op de bibliotheekafdelingen van SCHUNCK* op niveau +2 en + 3.

Poëziebundel 'Alles staat nog op zijn plaats'
'Alles staat nog op zijn plaats' is een project van het Huis voor de Kunsten Limburg, dat een poëziebloemlezing en dichterstour omvat. Het idee hiervoor kwam van uitgever en publicist Hennie Jetzes, die een nieuwe dichtersgeneratie zag in een groep actieve, enthousiaste jonge dichters. De bloemlezing bevat gedichten van twaalf jonge dichters uit Limburg en Brabant: Yi Fong Au, Maarten van den Berg, Danny Danker, Ronny Dijksterhuis, Daan Doesborgh, Babeth Fotschind, Quirien van Haelen, Hilke Heijmans, Amber-Helena Reisig, Arnoud Rigter, Edwin Smet en ACG Vianen. De titel van de bloemlezing, Alles staat nog op zijn plaats, is afgeleid van een gedicht van Hans van de Waarsenburg. Uitgeverij De Contrabas in Utrecht geeft de bundel uit. Na de presentatie op 10 maart in Heerlen gaan de dichters 'on tour' in Nederland om de bundel te promoten. De optredens zullen vergezeld gaan met cabaret en muziek.

WO*RDFE*ST 2010

SCHUNCK* opent de Boekenweek op 10 maart met de eerste editie van WO*RDFE*ST. Een verrassende avond met literatuur, poëzie en muziek, onder leiding van gastpresentator Leon Verdonschot. Schrijvers, dichters en muzikanten staan op het podium of schuiven aan tafel bij Verdonschot aan om op hun eigen, persoonlijke wijze het thema "jong zijn" te verlevendigen tegen de achtergrond van literatuur en met een knipoog naar muziek.
Op het programma staat een optreden van Frans Pollux, wiens debuutroman 'Het gelijk van Heisenberg op 25 februari is verschenen. Ook komen de dichters Amber-Helena Reisig, Arnoud Rigter, ACG Vianen en Danny Danker langs. Popfotograaf Harry Heuts wordt geïnterviewd over zijn boek 'Popfotografie' en auteur Ivo Victoria draagt voor uit zijn debuutsucces 'Hoe ik nimmer de Ronde van Frankrijk voor min-twaalfjarigen won (en dat het me spijt)'.
De Heerlense schrijvers Hans Dupont en Paul van der Velden zullen tijdens WO*RDFE*ST vertellen over hun jeugdervaringen in en buiten Heerlen. Beeldend kunstenares Julia Nieburg geeft een inkijk in de hedendaagse feestcultuur van jongeren met haar stop-motion films. Fotograaf Ahmet Polat vertelt over zijn bijzondere fotografieproject 'Heavy Metal From Bagdad'. Ersatz dj Eugene en vj Job Pereboom zorgen voor een muzikale èn visuele omlijsting van de avond.
Woensdag 10 maart, 20.00 uur, Poppodium Nieuwe Nor
Meer informatie en reserveren via www.nieuwenor.nl en www.schunck.nl
Kijk voor het complete programma van de Boekenweek in SCHUNCK* op www.schunck.nl

SCHUNCK*

Bongerd 18, Heerlen
T 045-5772200