Nederlands Centrum voor Sociale Innovatie

DeeltijdCafé voor Mannen, Amsterdam

05 maart 2010

Op woensdag 10 maart organiseert Taskforce DeeltijdPlus een Theatercafé waar mannen met elkaar in gesprek gaan over het combineren van werken en privé in het Comedy Theater in Amsterdam. Hierbij zijn ook gasten aanwezig uit de politiek, zoals Pvda-kamerlid Paul Tang, en de vakbonden, waaronder FNV bestuurder Henk van der Kolk.

Altijd al gedroomd van een werkweek van vijf dagen van 9 tot 17 uur? Of zou u het liever anders zien? Wilt u bijvoorbeeld (tijdelijk) vier dagen werken, later beginnen zodat u eerst de kinderen naar school kunt brengen, of deels thuis werken? Of wilt u beoordeeld worden op wat u presteert, in plaatst van op waar en wanneer? Zo ja, wat weerhoudt u daarvan? Hoe regelt u dat? En: hoe zorgt u dat het uw carrière niet schaadt?

Daarover gaan mannen met elkaar in debat in het DeeltijdCafé voor Mannen. Het gesprek wordt aangezwengeld met een draai aan het Rad van Fortuin dat argumenten laat zien om wel of niet minder of flexibeler te werken. Een quiz confronteert de mannen met rake feiten. Hoeveel procent van de werkgevers vindt dat een leidinggevende fulltime moet werken? Wie wil, kan voor een speedconsult terecht bij een loopbaancoach.

In Nederland is het kostwinnersmodel nog altijd dominant. Mannen werken doorgaans fulltime, vrouwen zorgen voor de kinderen en het huishouden en hebben er een baan(tje) bij. Dit is nadelig voor vrouwen. Een kleine baan biedt vrouwen weinig carrièrekansen en houdt hen financieel afhankelijk van hun partner. Maar ook mannen zitten gevangen in dit model. Een derde van de fulltime werkende mannen wil minder werken, blijkt uit recent onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau in opdracht van de Taskforce DeeltijdPlus. Op de werkvloer overheerst echter de cultuur van voltijds werken. Carrière maken lukt alleen als je vijf dagen per week werkt, zo is de gedachte. Wie dat wil doorbreken, moet met z'n baas het gesprek aangaan over minder of flexibeler werken. Dat vergt lef.

Het DeeltijdCafé voor Mannen is een initiatief van de Taskforce DeeltijdPlus. De Taskforce stimuleert vrouwen met kleine deeltijdbanen om meer uren te gaan werken en pleit voor een betere verdeling van werkuren en zorgtaken tussen mannen en vrouwen.

De avond wordt geleid door BNR-presentatrice Esther van Rijswijk. Cabaretière Karin Bruers zorgt voor humor en snedig commentaar. Esther van Rijswijk en Karin Bruers weten allebei hoe het is om werk en kinderen te combineren. Bruers, die twee tienerdochters heeft, trekt momenteel door het land met haar theatershow 'Bruers for president.' Van Rijswijk is debatleider en schrijft onder meer voor De Groene Amsterdammer en de glossy voor werkende ouders LOF. Ze werkt fulltime en heeft twee jonge kinderen.

Het DeeltijdCafé reist rond en streek de afgelopen maanden neer in Tilburg, Zutphen, Roermond, Alkmaar en Leiden. Tot nu toe waren vooral vrouwen te gast - in Leiden bezocht Prinses Máxima het DeeltijdCafé -, maar in Amsterdam draait het om mannen.

Het DeeltijdCafé voor Mannen is op 10 maart in het Comedy Theater, Nes 110 in Amsterdam. Bar open: 19.30 uur, aanvang: 20.00 uur. Toegang is gratis, maar aanmelden verplicht: info@taskforce-deeltijdplus.nl