Ingezonden persbericht


Persbericht
24-02-2010

De politiek van de hulpeconomie aan de Bezette Palestijnse Gebieden

Per hoofd van de bevolking zijn de Palestijnen die leven onder de Israëlische bezetting veruit de grootste ontvangers van internationale hulp ter wereld. Daarbij komt dat de Gazastrook tegenwoordig het meeste steun afhankelijke gebied ter wereld is.

Shir Hever, economisch onderzoeker bij het Alternative Information Center (AIC) in Jeruzalem, zal in Nederland 3 lezingen houden en o.a. de volgende vragen bespreken: Waarom investeert de internationale gemeenschap zo veel geld in de Palestijnse economie? En waarom is, ondanks deze miljarden euro's, de levensstandaard van de Palestijnen niet verbeterd?

Israël en de Bezette Palestijnse Gebieden krijgen veel aandacht van de internationale gemeenschap en de massale stroom van financiële hulp die we vandaag zien benadrukt de diepe belangen die vele regeringen ter wereld hebben in het gebied. De hulpindustrie is uitgegroeid tot de grootste sector in de Palestijnse economie, maar is vooral een bron van winst voor Israël, dat met behulp van dit geld de bezetting effectief "exporteert', zo zegt Hever.

Stichting gate48 zal de eerste lezing organiseren op woensdag 10 maart in het Universiteitstheater van de Universiteit van Amsterdam. De tweede lezing op donderdag 11 maart aan de Universiteit van Tilburg wordt georganiseerd door Studium Generale en de Interculturele Studentenvereniging Menara. Op vrijdag 12 maart vindt de derde en laatste lezing door Shir Hever plaats in de YWCA in Utrecht, georganiseerd door 'de Olijfbomencampagne' en 'Utrecht voor Palestina'.

Shir Hever is een economisch onderzoeker bij het Alternative Information Center, een Palestijns-Israëlische organisatie die actief is in Jeruzalem en Beit-Sahour. Hij doet onderzoek naar de economische aspecten van de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden. Hij kijkt onder andere naar de internationale hulp aan de Palestijnen en Israël, de gevolgen van de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden op de Israëlische economie, en de boycot, desinvestering en sanctie campagnes (BDS) tegen Israël. Zijn werk omvat ook het geven van lezingen en presentaties over de economie van de bezetting. Voor meer informatie over zijn werk bij het AIC, zie http://www.alternativenews.org/index.php?option=com_content&view=category&id=172&Itemid=131

Woensdag 10 maart 20.00
Universiteitstheater van de Universiteit van Amsterdam Nieuwe Doelenstraat 16
Amsterdam
Donderdag 11 maart
Universiteit van Tilburg
Warandelaan 2
Zaal DZ1
Tilburg
Vrijdag 12 maart 20.00
YWCA
F.C. Dondersstraat 23
Utrecht

Noot voor de redactie,