Technische Universiteit Delft

Slachtoffers aardbevingen beter op te sporen met combinatie radar en honden

Bij aardbevingen zet men gewoonlijk honden in om slachtoffers onder het puin te vinden. Onderzoeker Amer Nezirovic richtte zich echter op een methode om slachtoffers op te sporen met radarapparatuur. Honden en radarsystemen zouden op termijn moeten samenwerken, stelt hij. Nezirovic promoveert op woensdag 10 maart op dit onderwerp aan de TU Delft.

Aardbevingen

Ook de Delftse onderzoeker Amer Nezirovic zag aan alle recente beelden uit het nieuws weer eens hoe desastreus de gevolgen van een aardbeving kunnen zijn. Nezirovic heeft tijdens zijn promotie een methode verbeterd die via radardetectie slachtoffers onder het puin kan vinden.

Nezirovic: 'Gewoonlijk worden er reddingshonden ingezet tijdens de zoek- en reddingsoperaties in stedelijk gebied. Dit om indicaties te krijgen of er nog slachtoffers onder het puin liggen. Honden kunnen echter niet de precieze locatie van de slachtoffers aangeven en ook niet of ze nog in leven zijn.'

Andere aanvullende instrumenten, zoals akoestische- en audiovisuele apparatuur, hebben ook nadelen, zoals onnauwkeurigheden, onvoldoende bereik en gevoeligheid voor interferentie.

Ultra-wideband radar

Ultrabreedband (UWB) radar wordt beschouwd als een veelbelovend instrument voor een zeer precieze schatting van de afstand tot opgesloten slachtoffers. De radargolven penetreren het puin en reflecteren op de slachtoffers. De radar ziet tevens het verschil tussen bewegende en niet-bewegende objecten. Aan de hand daarvan kan de frequentie van de ademhaling worden bepaald. Onder gunstige omstandigheden kan men zelfs een hartslag detecteren.

Samenwerken

'Honden en radarsystemen zouden op termijn moeten samenwerken', zegt Nezirovic. 'Honden kunnen de aanwezigheid van mensen onder het puin aantonen. Vervolgens zou je met een radar de precieze positie van de slachtoffers kunnen bepalen en kunnen kijken of ze nog in leven zijn.'

Nezirovic voegt overigens toe dat de radar op dit moment nog niet optimaal werkt en dat er nog het een en ander verbeterd dient te worden. Een inzet in Haïti, Chili of Turkije was dus nog niet aan de orde. Ook al omdat er eerst nog mensen moeten worden opgeleid om deze radartechniek te gebruiken.

Nezirovic betreurt ten zeerste dat het onderzoek naar deze toepassing van radartechnologie momenteel wereldwijd dreigt stil te vallen, wegens gebrek aan financiering. 'Dat is heel jammer, want deze technologie heeft de potentie om daadwerkelijk mensenlevens te redden.'

Meer informatie

Promotie van dhr. Amer Nezirovic: "Trapped-Victim Detection in Post-Disaster Scenarios using Ultra-Wideband Radar"

10 maart 2010, 09.30 uur, Aula TU Delft


Promotores: Prof.dr.ir. L.P. Ligthart en prof.dr. O.G. Yarovyi, beiden faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica (EWI)

Amer Nezirovic (alleen Engelstalig), amer_nezir@hotmail.com, (015) 2783815

Wetenschapsvoorlichter TU Delft Roy Meijer r.e.t.meijer@tudelft.nl, (015) 2781751

Dit bericht is afkomstig van de TU Delft, Marketing & Communicatie, Postbus 5, 2600 AA Delft, www.tudelft.nl.