Dienstenbond CNV

Nieuws

9 maart 2010

Toch nog nieuwe drogisterij-cao

Na vele maanden van onzekerheid is het toch gelukt om overeenstemming te bereiken over een nieuwe cao voor de drogisterijbranche. In oktober 2009 lag er al een eindbod van de werkgevers. Dit eindbod was door de leden van CNV Dienstenbond met hangen en wurgen aanvaard. De nipte instemming was voor CNV Dienstenbond reden om te kijken of het eindbod inhoudelijk nog verbeterd kon worden. De looptijd van de cao wordt nu met een half jaar verlengd tot 1 oktober 2010 en kent een extra loonsverhoging van 0,5% per 1 juli 2010. Daarmee komt de totale loonsverhoging op 1,5%.

CNV Dienstenbond had in oktober na de instemming van de leden de nieuwe cao kunnen tekenen. De nipte instemming bood echter een wankele basis voor een definitief akkoord. Daarnaast hadden de leden van FNV Bondgenoten tegen het eindbod gestemd. Nu is in onderling overleg een afspraak gemaakt over de verlenging van de cao met een half jaar, waarbij een extra loonsverhoging van 0,5% wordt uitgekeerd per 1 juli 2010. De totale cao kent nu dus een looptijd van 1 april 2009 tot en met 30 september 2010. daarin zit een loonsverhoging van 1% per 1 oktober 2009 die reeds is uitgekeerd en dus de extra loonsverhoging van 0,5% in juli.

Positief

CNV Dienstenbond is positief over het onderhandelingsresultaat omdat:

Een totale loonsverhoging van 1,5% in crisistijd geen vanzelfsprekendheid is.

Werkervaring bij jongeren vanaf 1 april 2010 beter beloond gaat worden. Dat betekent bijvoorbeeld voor een 19-jarige 1^ste verkoopster met 1 jaar werkervaring dat zij 3% meer gaat verdienen dan met de oude loonschalen.

Er een arbocatalogus opgesteld gaat worden waarin oplossingen worden aangeboden aan medewerkers voor problemen rondom werkdruk en veiligheid.

Er voor 100 werkloze jongeren een stageplaats wordt gecreëerd

Huidige werknemers het recht behouden op evenveel vrije zaterdagen als nu, en werknemers niet nog flexibeler kunnen worden ingezet dan nu.

Zie de bijlage voor de volledige inhoud van het onderhandelingsresultaat. Je kunt je stem uitbrengen tot 24 maart 2010. Uiteindelijk bepalen leden van CNV Dienstenbond wat de inhoud van de nieuwe cao wordt.

Samen sterk!

In het najaar zullen nieuwe onderhandelingen over een nieuwe cao starten. Het zou mooi zijn als er in die cao verbeteringen kunnen worden aangebracht. CNV Dienstenbond gaat daarvoor haar best doen en kan daarbij elke steun goed gebruiken. CNV Dienstenbond zou graag een vuist willen maken voor:


- Een betere loonsverhoging


- Het doorbetalen van gewerkte tijd in pauzes en studietijd


- Zorgen voor betere mogelijkheden om werk en privé te combineren


- Concrete aanpak van de werkdruk

Voor vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze nieuwsbrief kun je terecht bij bestuurder Wessel Breunesse, telefoonnummer 035-6460580 of per e-mail w.breunesse@remove-this.cnvdibo.nl.