Raad van State


woensdag 10 maart 2010
(Deze zaak is op 9 maart jl. alsnog ingetrokken) Zitting over de dwangsom die het college van dijkgraaf en hoogheemraden van Rijnland heeft opgelegd aan een inwoner uit Badhoevedorp. Volgens het college heeft de man de regels van het waterschap overtreden omdat hij een watergang van 20 meter tussen zijn percelen heeft gedempt. Ook zou hij in strijd met die regels een pijpleiding en een duiker hebben aangelegd. De man is het niet eens met de dwangsom en komt daartegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij heeft de watergang gedempt om de toegang tot zijn bedrijventerrein te verbeteren. Het opnieuw uitgraven van de watergang zou kapitaalvernietiging zijn en bovendien geen enkel doel dienen. De gedempte watergang heeft volgens hem namelijk geen gevolgen voor de waterhuishouding in het gebied. De rechtbank in Den Haag heeft in juli 2009 een eerder beroep van de man ongegrond verklaard. (zaaknummer 200906694/1)
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het bestemmingsplan 'Kralingse Bos' van de gemeente Rotterdam. Het plan regelt het gebruik van het Kralingse Bos en de Kralingse Plas. Verder maakt het plan de aanleg mogelijk van een strandpaviljoen aan de westoever van de plas. Een man uit Rotterdam heeft aan de oostoever een zeilschool. Hij vindt dat het strandpaviljoen naast zijn zeilschool moet worden aangelegd. Hij wil echter alleen niet dat het paviljoen zal worden gebruikt voor feesten en partijen. Dit zou niet passen bij het huidige gebruik van de Kralingse Plas. Ook vindt hij dat het plan te weinig uitbreidingsmogelijkheden biedt voor zijn zeilschool. Daarom komt hij in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200807876/1)

10.15 uur

Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.

10.30 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Blaricum om een kapvergunning te verlenen aan een inwoner uit die gemeente. De man wil vijftien eiken op zijn perceel aan de Bussummerweg kappen om ruimte te maken voor een zwembad. Het gemeentebestuur heeft de vergunning geweigerd omdat het zou gaan om vitale bomen die deel uitmaken van een doorlopende groene zone. Volgens het gemeentebestuur is er bovendien voldoende ruimte op het perceel om het zwembad aan te leggen zonder de bomen te kappen. De man is het hier niet mee eens. Hij vindt dat hij geen kapvergunning nodig heeft, omdat hij al beschikt over een bouwvergunning voor het zwembad. En zelfs als een kapvergunning tóch is vereist, dan had het gemeentebestuur die niet mogen weigeren omdat de bomen geen deel uitmaken van de groene zone. Daarvoor zouden ze te ver van de weg staan, aldus de man. Daarom komt hij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Amsterdam verklaarde in juli 2009 een eerder beroep van de man ongegrond. (zaaknummer 200906766/1)
Zitting over de boete die de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op grond van de Wet arbeid vreemdelingen (Wav) heeft opgelegd aan een bedrijf uit Maastricht. Het gaat om een boete van EUR 24.000 die de minister heeft opgelegd nadat de Arbeidsinspectie had geconstateerd dat er drie Polen zonder tewerkstellingsvergunningen stuc-, schilder- en betegelingswerkzaamheden verrichtten in het bedrijfspand. Volgens het bedrijf had de minister de eigenaar van het pand moeten beboeten en niet het bedrijf zelf. Het bedrijf huurt het pand van de eigenaar en die is ook financieel verantwoordelijk voor het uitvoeren van het grote onderhoud aan het pand, aldus het bedrijf. De rechtbank in Maastricht oordeelde in september 2009 dat de eigenaar van het pand de Polen opdracht had gegeven het pand op te knappen. Naar het oordeel van de rechtbank staat ook vast dat de eigenaar de kosten van de onderhoudswerkzaamheden betaalt. Daarom had de minister de boete aan de eigenaar en niet aan de huurder van het pand moeten opleggen, aldus de rechtbank. De minister is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en komt daartegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200908008/1)
13.30 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Den Haag van het bestemmingsplan 'Bezuidenhoutseweg 30 t/m 216'. Het bestemmingsplan heeft betrekking op de bebouwing tussen de Bezuidenhoutseweg en het Haagse Bos, vanaf het ministerie van Economische Zaken tot aan de Laan van Nieuw Oost Indië. Het plan maakt de bouw van woningen mogelijk, de uitbreiding van het Zandvlietcollege met een vijfde bouwlaag en een uitbreiding van het gebouw van de SER. Verder wordt overal langs de Bezuidenhoutseweg bebouwing in maximaal vijf bouwlagen toegestaan. De bewonerscommissie voor het Emmapark 'Boze Emma' verzet zich tegen dit plan en komt daartegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij is het niet eens met de uitbreidingsmogelijkheden die het plan biedt. Ook verzet zij zich tegen de aanleg van parkeerplaatsen aan de kant van het Haagse Bos. (zaaknummer 200907497/1)