Ingezonden persbericht


Persbericht

Hoogleraren vergeten oceanen en gebruiken verkeerde dataset

"Klimaatstudie Tilburgse wetenschappers miskleun"

AMSTERDAM - Volgens de gerenommeerde Amerikaanse milieueconoom Ross McKitrick is de dinsdag gepubliceerde Tilburgse klimaatstudie een wetenschappelijke miskleun. De hoogleraren econometrie Jan Magnus en Bertrand Melenberg hebben een temperatuurdataset gebruikt die volgens de makers zelf helemaal niet gebruikt mag worden voor studies naar het broeikaseffect.

Dit zegt McKitrick tegen de bekroonde wetenschapsjournalist Marcel Crok van Climategate.nl. De door de Amerikaan geconstateerde fout is buiten discussie aangezien de Tilburgse studie vermeldt de CRU TS 2.0 dataset te hebben gebruikt, terwijl de Britse Climatic Research Unit (CRU) zelf op haar website in de begeleidende documentatie schrijft:

CRU TS 2.0 is specifically NOT designed for climate change detection or attribution in the classic IPCC sense.

Crok noemt de werkwijze van de Tilburgers, die dinsdag wereldnieuws werden met hun waarschuwing voor een nog veel sterkere opwarming van de aarde, "zeer slordige wetenschap". Op het bekende klimaatweblog Climategate.nl had de winnaar van de Gouden Griffioen gisteren al vastgesteld dat de econometristen met het weglaten van de oceanen in hun model een cruciale denkfout maakten.

De VU-hoogleraar klimaateconomie Richard Tol maakt op Climategate.nl gehakt van de Tilburgse studie. 'Tweederde van de aarde is oceaan en veel van de extra energie in het klimaat gaat in de oceanen zitten. Dat moet je meenemen anders zit je helemaal fout.' Een ander kritiekpunt van Tol is dat de periode van 44 jaar (1959-2002) veel te kort is voor het analyseren van klimaatverandering. 'Een derde probleem is dat de auteurs alleen naar CO2 kijken. Er zijn naast CO2 echter nog diverse andere broeikasgassen, zoals methaan en lachgas, en volgens het IPCC is de bijdrage van al die andere gassen bij elkaar groter dan het effect van CO2. Het gevolg in hun analyse is een overschatting van de opwarming door CO2.'

Tol vindt het al met al een teleurstellend artikel. 'Statistisch zit het waarschijnlijk wel goed in elkaar, maar natuurkundig dus helemaal niet. Ze hebben hun huiswerk niet goed gedaan.'

Links:
http://climategate.nl/2010/03/09/four-degrees-warming-in-2050-oops-you-used-the-wrong-dataset/

http://climategate.nl/2010/03/09/opwarming-van-vier-graden-oeps-de-oceanen-vergeten/

Over Climategate.nl
Climategate.nl is het toonaangevende Nederlandse weblog op het gebied van klimaatverandering. Vaste auteurs zijn de wetenschapsjournalisten Marcel Crok, Hajo Smit, Rypke Zeilmaker en Jaap Hanekamp. Daarnaast zijn er bijdragen van een breed spectrum aan gastbloggers. Sinds de oprichting begin december 2009 heeft het blog al ruim 38.000 absoluut unieke bezoekers bereikt. Het aantal dagelijkse unieke bezoekers schommelt tussen 800 en 8000. Met al ruim 2700 veelal uitvoerige en informatieve reacties op ruim 270 berichten fungeert Climategate.nl in toenemende mate als platform voor burgerparticipatie in het klimaatdebat.

Noot voor redacties



Ingezonden persbericht