CPNB


Persbericht 9-3-2010
Honderden auteurs vieren jubileum met uitgevers, boekverkopers en bibliothecarissen
Boekenbal der Titanen opent 75e Boekenweek

Te midden van honderden collega-schrijvers heeft Boekenweekauteur Joost Zwagerman op Het Boekenbal der Titanen om 00.00 uur vannacht de 75e Boekenweek geopend.

Eerder op de avond vond het openingsprogramma plaats in de Grote Zaal van de Stadsschouwburg Amsterdam. Hierin gaven Adriaan van Dis, Midas Dekkers, Marjolijn Februari, Felix Strategier, Ramsey Nasr en Ernst Reijseger geheel op eigen wijze invulling aan het motto van de 75e Boekenweek: TITAANTJES - Opgroeien in de letteren. De schouwburg was voor de gelegenheid aangekleed in jeugdige stijl én versierd met terugblikken naar de 75 eerdere Boekenweken. De Boekenweek 2010 vindt plaats tot en met zaterdag 20 maart.

Vanaf vandaag is ook de speciale Boekenweekpostzegel (frankeerwaarde: EUR 2,20) verkrijgbaar bij boekhandel en postkantoor. Deze wereldprimeur - een postzegel in de vorm van een miniboekje - is een eerbetoon van Koninklijke TNT Post aan de 75e Boekenweek. Het verhaal in het postzegelboekje is afkomstig van Joost Zwagerman en sluit aan bij zijn Boekenweekgeschenk Duel. Zwagerman werd voor de postzegel gefotografeerd in een stoel van boeken, ontworpen door Richard Hutten. Op Het Boekenbal der Titanen konden de balgasten zich laten vastleggen op diezelfde stoel.

Duel wordt tijdens de Boekenweek door de boekhandel cadeau gedaan bij aankoop van EUR 12,50 aan Nederlandstalige boeken. Op zondag 14 maart kunnen bezitters van het Boekenweekgeschenk op vertoon ervan gratis reizen met de trein en worden de kaartjes geknipt door `NS-conducteur voor één dag', Joost Zwagerman.

Ter gelegenheid van de 75e Boekenweek verscheen de jubileumuitgave Titaantjes waren we - Schrijvers schrijven zichzelf. Vijfenzeventig auteurs schrijven daarin een brief aan hun jongere ik.

Afgelopen maandag ontvingen alle vierdeklassers van, vmbo tot vwo, TXT
- Alles is mogelijk in zestien verhalen, een literaire bloemlezing. Met dank aan Stichting Lezen en het Ministerie van OCW.

De Boekenweek werd voor het eerst gehouden in 1932. Het Boekenweekgeschenk is sinds 1984 een literaire novelle en wil de aandacht vestigen op de rijkdom van de Nederlandse literatuur. Tijdens de Boekenweek worden overal in het land literaire activiteiten georganiseerd. Zie www.boekenweek.nl.