NIBUD Persbericht

Faillissement zelfstandigen door gebrek aan financieel inzicht

10 maart 2010

Tijdens de recessie blijven mensen hun eigen bedrijf starten. Het aantal zzp-ers (zelfstandigen zonder personeel) is in 2009 toegenomen tot 763.978 personen*. Zzp-ers zijn een kwetsbare groep, onder andere door hun wisselende inkomsten. Op de Dag van de Zelfstandige biedt het Nibud, Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, hun een uniek gratis Geldboek aan. Deze vernieuwde uitgave is een gezamenlijke uitgave van het Nibud, de Kamer van Koophandel, Schuldhulpverleningsbureau voor ondernemers Zuidweg & Partners en het ministerie van Economische Zaken.

Geen sociale zekerheid

Voor zowel startende als ervaren ondernemers speelt geld een belangrijke rol. Zij hebben te maken met wisselende inkomsten en bouwen daarnaast geen vakantiegeld, pensioen of recht op werknemersverzekeringen op. Dat maakt zzp-ers kwetsbaar. Het Geldboek voor Ondernemers biedt hierbij hulp door specifieke informatie voor (startende) zzp-ers te bundelen. Onder andere over belastingen, bedrijfskosten, financiële problemen en inkomensondersteunende maatregelen.

Scheiding privé en zakelijk

Het Geldboek voor Ondernemers richt zich op de privégeldzaken van (startende) ondernemers. Het Nibud ziet de zelfstandig ondernemer in de eerste plaats als een consument die grip moet hebben op zijn geldzaken. Waar het vaak misgaat en waarom (startende) ondernemers een belangrijke doelgroep zijn, is dat de privéfinanciën en zakelijke financiën vaak niet goed gescheiden worden.
"Ondernemers die failliet gaan hebben vaak een gebrek aan financieel inzicht en geen controle over hun inkomsten en uitgaven. Door verkeerde prioriteiten te stellen, komen ze zowel zakelijk als privé in de financiële problemen, aldus Jacqueline Zuidweg van schuldhulpverleningsbureau Zuidweg & Partners.

Het doel van het Geldboek is ervoor te zorgen dat ondernemers niet alleen naar grote bedrijfsmatige zaken kijken, zoals een ondernemingsplan of een liquiditeitsbegroting, maar ook rekening houden met hun persoonlijke financiële situatie. Juist als ondernemer, met beperkte aanspraak op sociale zekerheid, is het belangrijk grip op de financiën te hebben.

Ook voor de ervaren ondernemer

Ondernemers met een laag inkomen komen voor veel meer regelingen, zoals de zorgtoeslag en de huurtoeslag, in aanmerking dan ze zich bewust zijn. Zo is het ook als zelfstandige mogelijk om bij de gemeente een verzoek in te dienen voor belastingkwijtschelding. In het Geldboek voor ondernemers vinden zij informatie over subsidieregelingen, de mogelijkheden bij ziekte, de gevolgen van bedrijfsbeëindiging of faillissement. Onderwerpen die voor alle ondernemers relevant zijn.

Gratis te downloaden

Het vernieuwde Geldboek voor Ondernemers is een gezamenlijke uitgave van het Nibud, de Kamer van Koophandel, Zuidweg & Partners en het ministerie van Economische Zaken. Het boek is gratis te downloaden via www.nibud.nl/geldboek en kosteloos te bestellen via www.ez.nl.


* Onder zelfstandigen zonder personeel worden alle bedrijven met 1 of minder werkzame personen verstaan, niet zijnde zakelijk beheer ( zoals lege bv's en holdings).
Cijfers van Kamer van Koophandel, 2010

---