Nieuwe catalogus: 4163 soorten kevers in Nederland

10/03/2010 07:00

Nederlandse Entomologische Vereniging

Er zijn 4163 verschillende soorten kevers bekend uit Nederland. Dat blijkt uit een nieuw overzicht dat vandaag werd gepubliceerd door de Nederlandse Entomologische Vereniging (NEV). Een groep van 15 deskundigen verzamelde gegevens over kevers in alle uithoeken van Nederland. Die kennis is nu gebundeld in deze catalogus. Uit dit overzicht van de stand van de Nederlandse kevers blijkt dat kevers meer dan 11% van de Nederlandse biodiversiteit uitmaken.

Limburg is met 3569 soorten de meest soortenrijke provincie, in Flevoland komen de minste soorten voor, net iets meer dan 1000 soorten kevers. Het is voor het eerst in meer dan 40 jaar dat zo'n overzicht is gemaakt: sinds de vorige catalogus uit 1966 is ons land 333 soorten kevers rijker. Maar deze toename van soorten betekent nog niet dat het goed gaat met de biodiversiteit van kevers: 475 soorten zijn namelijk sinds 1966 nooit meer waargenomen, zoals de juchtleerkever, de eenhoorn-mestkever en diverse soorten truffelkevers. Er zijn dus meer keversoorten verdwenen in Nederland dan er bij zijn gekomen.

Met deze catalogus is na te gaan welke kevers de afgelopen 150 jaar in Nederland geleefd hebben. Daarnaast is het voorkomen in de twaalf provincies vermeld, waarmee een beknopt beeld wordt gegeven van de verspreiding. Bovendien worden twee perioden (vanaf 1967 en daarvoor) onderscheiden, waardoor ook de potentiële achteruitgang zichtbaar wordt.

De catalogus laat veel nieuwe kevers voor Nederland zien. Voor een deel zijn dit echte nieuwkomers, zoals het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje. Maar er zijn in het verleden ook veel soorten over het hoofd gezien. Andere soorten waren zelfs nog geheel onbekend en zijn pas onlangs wetenschappelijk beschreven. In het verleden zijn ook fouten gemaakt in de herkenning van keversoorten. Voor deze catalogus zijn dan ook meer dan 22.000 kevers, die worden bewaard in museumcollecties, opnieuw bestudeerd. Het onderzoek is geheel uitgevoerd door 15 vrijwilligers. Dit laat zien dat ook 'amateurs' kunnen bijdragen aan serieus wetenschappelijk onderzoek.

Het maken van zo'n overzicht is echt een monnikenwerk: niet alleen zijn er erg veel verschillende soorten kevers, maar ook is van elke soort het voorkomen in elk van de 12 provincies apart gecheckt. Limburg is de meest soortenrijke provincie, gevolgd door Gelderland (3212 soorten) en Noord-Brabant (2990 soorten). Van Flevoland (1005 soorten) en Groningen (1647 soorten) zijn de minste soorten bekend. 516 Soorten zijn slechts in één enkele provincie gevonden, waarvan 340 uit Limburg.

De hoofdmoot van de catalogus is de tabel die van elke soort het voorkomen per provincie aangeeft. Een verantwoording die terugverwijst naar individuele exemplaren is op CD bijgevoegd. Het boek bevat verder een historisch overzicht van de keverstudie in Nederland, openbare kevercollecties, en biografische gegevens van 280 Nederlandse keverkenners uit de afgelopen eeuwen. Behalve de inheemse soorten zijn er aparte lijsten van verdwenen soorten, ooit foutief vermelde soorten, en niet ingeburgerde dwaalgasten.


----

Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)

Auteur: Oscar Vorst (redactie)

Uitgever: Nederlandse Entomologische Vereniging (NEV)

Monografieën van de Nederlandse Entomologische Vereniging No. 11

Uitvoering: 317 pag., 17 x 24 cm, genaaid gebonden, met CD-ROM

ISBN: 978 90 71912 32 0

Adres: NEV, Plantage Middenlaan 64, 1018 DH Amsterdam

Website: www.nev.nl

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.nev.nl