Gemeente Oirschot

Actieplan ammoniak veehouderij

Het Besluit huisvesting stelt eisen aan de ammoniakuitstoot van veehouderijen per 1 januari 2010. Veehouders die nog niet voldoen aan deze eisen, kunnen vóór 1 april 2010 een bedrijfsontwikkelplan (BOP) bij de gemeente indienen. In dat geval wordt de situatie tijdelijk gedoogd.

Besluit huisvesting

Â
In het Besluit huisvesting staat dat bestaande stallen voor het houden van varkens en/of pluimvee met ingang van 1 januari 2010 moeten voldoen aan een maximale ammoniakuitstoot per dier. Ook op basis van andere regelingen verlangt de rijksoverheid dat veehouders investeren in het bevorderen van dierenwelzijn en het beperken van geur en fijnstof.

Â

Gedoogbeleid

Overheid en veehouderijsector hebben de afgelopen periode intensief overleg gevoerd over de naleving van het Besluit huisvesting. Het resultaat hiervan is het Actieplan ammoniak veehouderij. Met het actieplan krijgen varkens- en pluimveehouders uitstel om hun stallen in overeenstemming te brengen met de maximale emissie eisen per dier uit het Besluit huisvesting. Hiermee wordt de veehouder in de gelegenheid gesteld om de investeringen op het gebied van ammoniak, dierwelzijn, fijnstof en geur op elkaar af te stemmen. Zo worden onnodige uitgaven voorkomen. De gedoogsituatie duurt tot 31 december 2012. Vanaf dat moment moeten alle bedrijven die vallen onder het actieplan voldoen aan de eisen uit het Besluit huisvesting.

Â

Categorie-indeling veehouderijen met een varkens en/of pluimvee tak

Op basis van het bedrijfsontwikkelingsplan (BOP), dat moet voldoen aan het actieplan, wordt een veehouderij ingedeeld in een categorie. Dit is afhankelijk van de feitelijk uitgevoerde en vergunde situatie. Het actieplan voorziet in vier hoofdcategorieën:

A: Bedrijven met milieuvergunning conform het Besluit huisvesting;

B: Bedrijven met milieuvergunning maar niet conform Besluit huisvesting;

C: Bedrijven die stoppen of worden verplaatst;

D: Overige veehouderijen.

Â

Op basis van deze categorie-indeling moet de veehouderij binnen een bepaalde termijn voldoen aan het Besluit huisvesting dan wel (op de huidige locatie) stoppen.

Â

Stoppen of verplaatsen
Bedrijven die in het BOP aangeven te stoppen of te verplaatsen, hebben hiervoor tot 1 januari 2013 de tijd of onder voorwaarde tot 1 januari 2016. Als bedrijven tot 1 januari 2016 nodig hebben om af te bouwen moeten zij voldoen aan de voorwaarden van het actieplan, zoals het treffen van (tijdelijke) emissiereducerende maatregelen. Daarbij moet de milieuvergunning worden aangepast op het aantal dieren dat de veehouder per 1 april 2009 feitelijk had.Â

Wat wordt van de veehouders met pluimvee en/of varkens verwacht?

Moest het veebedrijf op 1 januari 2010 voldoen aan het Besluit huisvesting en de veehouder wil in aanmerking komen voor het het actieplan dan moet de veehouder vóór 1 april 2010 een bedrijfsontwikkelingsplan (BOP) indienen. In het BOP moet duidelijk worden aangegeven dat aan de voorwaarden van het actieplan wordt voldaan en op welke wijze.

Â

Als voor een middelgrote veehouderij voor 1 januari 2010 een milieuvergunning is verleend voor het uitbreiden in het aantal dieren en het bedrijf is daarmee onder de IPPC-richtlijn komen te vallen, dan kan het gedoogbeleid ook van toepassing zijn. Als in deze gevallen de bedrijven de uitbreiding in het aantal dieren nog niet heeft gerealiseerd en de bestaande stallen nog niet heeft aangepast en/of nieuwe stallen nog niet hebben gerealiseerd kan deze categorie ook een BOP indienen. De grote veehouderijen die vanwege hun omvang onder de IPPC-richtlijn vallen komen niet in aanmerking voor het actieplan.

Â

Na het invullen van het BOP blijkt dat de veehouderij wel/niet onder het actieplan valt en zo ja in welke categorie het bedrijf valt en wat de vervolgstappen zijn. Voor de bedrijven onder categorie B en D houdt dit in dat zij voor een bepaalde termijn de bouw- en/of milieuvergunningaanvraag moeten indienen. Dit volgt uit het actieplan.

Â

Voor de korte termijn is het van belang dat veehouderijen die in categorie A vallen, maar nog niet over de noodzakelijke bouwvergunning(-en) beschikken, ook vóór 1 april 2010 een bouwvergunningaanvraag bij de gemeente moeten indienen!

Aanvullende info
Meer informatie over het Actieplan ammoniak veehouderij en het invulformulier om een BOP op te stellen kunt u vinden op de website van Infomil:
www.infomil.nl/onderwerpen/landbouw-tuinbouw/ammoniak-en/actieplan-amm oniak