Gemeente Boekel


Gezondheidsonderzoek van start

In het voorjaar van 2008 heb ik aandacht gevraagd voor de gezondheid in relatie tot intensieve veehouderij. Er heeft toen een eerste overleg met de GGD en de huisartsen plaatsgevonden. Vervolgens zijn er diverse bijeenkomsten voor inwoners geweest waarbij het gezondheidsvraagstuk op de agenda stond. Het college heeft unaniem het standpunt ingenomen dat er geen inplaatsingen in de landbouw ontwikkelingsgebieden (LOG) plaatsvinden voor dat vanuit volksgezondheids- en financieel perspectief verantwoord is.

Mijn stem en die van de huisartsen uit Boekel is ook in Den Haag gehoord en er start nu een landelijk onderzoek naar gezondheidsrisicoâs in relatie tot de intensieve veehouderij. In het voorjaar van 2011 zullen hier de eerste resultaten van bekend zijn. Uiteraard wordt u hiervan door ons op de hoogte gehouden.

Hieronder kunt u meer informatie vinden over het gezondheidsonderzoek. Heeft u nog vragen over dit onderzoek, dan kunt u contact opnemen met het Bureau Gezondheid, Milieu en Veiligheid GGDâen Brabant/Zeeland, telefoon 0900 â 3686868.

Met vriendelijke groet,

Henny van Boxtel-Arts
Wethouder gemeente Boekel.

Â

Â

Â

Â

Â

Â

Â

Â

Â

Â

Landelijk onderzoek relatie intensieve veehouderij en gezondheid

In opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit loopt een onderzoek naar een mogelijke relatie tussen intensieve veehouderij en gezondheid. Het onderzoek loopt anderhalf jaar en heeft een landelijke reikwijdte. Metingen vinden plaats bij vier tot acht bedrijven in Oost-Brabant en

Noord-Limburg. Een wetenschappelijke commissie en maatschappelijke klankbordgroep waar onder andere lokale huisartsen, de Brabantse Milieufederatie en het Burgerinitiatief.

Bezorgdheid gezondheidsrisico

Huisartsen en bewoners trokken meerdere keren aan de bel over mogelijke gezondheidsrisico de gezondheid van omwonenden is echter nog weinig bekend. Naar verwachting geven de uitkomsten van het onderzoek meer inzicht in de gezondheidsrisicoÂ

Onderzoek blootstelling en gezondheidseffecten

Onderdeel van het onderzoek is het meten van de aanwezigheid van fijn stof, bacteriëën en virussen in de buurt van verschillende veehouderijbedrijven. Deze metingen starten in maart 2010. Een ander onderdeel is het in kaart brengen van bij de huisarts bekende gezondheidsproblemen van omwonenden. Deze vergelijkt men met gezondheidsproblemen in andere gebieden. Zo ontstaat het inzicht of bepaalde aandoeningen vaker voorkomen in

gebieden met intensieve veehouderij. Naar verwachting zijn de resultaten van het onderzoek eind 2010 bekend.

Samenwerkingsverband

IRAS (Institute for Risk Assessment Sciences) van de Universiteit Utrecht leidt het project. Verder maken het Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL), het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het bureau Gezondheid, Milieu & Veiligheid van de GGD's Brabant/Zeeland deel uit van het projectteam.