Provincie Friesland


---



---

PERSBERICHT

Nummer: 62/GH
Datum: 9 maart 2010

Provincie Fryslân investeert E 55 miljoen in verkeer en vervoer

In 2010 gaat de provincie zorgen voor meer verkeersveiliger bermen, worden er busstations opgeknapt en komen er twee nieuwe wissels tussen Leeuwarden en Harlingen om de treinvertragingen op dit baanvak op te lossen. Dit zijn een aantal maatregelen uit het jaarlijkse plan dat de provincie maakt voor de verkeers- en vervoersgelden in Fryslân. Hieruit worden ook alle trein en busdiensten betaald. In totaal wordt er E 55, - miljoen geïnvesteerd dit jaar.

" Het openbaar vervoer is van groot belang voor onze inwoners en daarom blijven we daar in investeren. Het komende jaar zetten we extra in op goede busstations en meer bussen ": aldus gedeputeerde Piet Adema. De provincie investeert ruim E 700.000 in 11 plekken van het hoofdfietsroutenetwerk, bijvoorbeeld bij de kruising Hegeydyk in Langezwaag. Er wordt ook geld geïnvesteerd in de uitbreiding van de dienstregeling op Terschelling, extra ritten op de Qliner Lelystad - Groningen en de vroege diensten van Qbuzz.

Piet Adema: "We zorgen dit jaar dat er meer verkeersveiliger bermen komen om zo ongevallen te voorkomen. Daarnaast investeren we ook meer in permanente verkeerseducatie omdat we preventie belangrijk vinden."

De provincie blijft ook de gemeenten ondersteunen. Daarvoor is de komende jaren E 3 miljoen per jaar beschikbaar. Er wordt E 3, - miljoen beschikbaar gesteld voor gemeentelijke infrastructuur. Het gaat om OV voorzieningen, ketenmobiliteit, de aanleg van fietspaden en verbeteringen voor het autoverkeer. In totaal investeert de provincie met het zogenaamde Bestedingsplan voor de Brede Doel Uitkering (BDU) E 55, - miljoen euro.

Brede Doeluitkering
De financiering van de projecten komt uit de Brede Doeluitkering (BDU) die door het Ministerie van Verkeer en Waterstaat jaarlijks beschikbaar wordt gesteld aan de provincie. De provincie betaalt hier het openbaar vervoer, verkeersveiligheid en de aanleg van weginfrastructuur en verkeersgeleiding uit. In totaal gaat er E 37,6 miljoen naar het OV, E 1,8 miljoen naar verkeersveiligheid en E 15,5 miljoen naar infrastructuur waaronder de rondweg in Zwaagwestijnde en de traverse Trynwâden.


---- --