Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 10 maart

Beleggers weer minder optimistisch over 2010

Uit een onderzoek van de website Beurs.nl blijkt dat beleggers vorige maand minder optimistisch waren over 2010 dan een maand eerder.

Van de bezoekers van Beurs.nl verwachtten in februari nog maar 13% dat de AEX boven de 400 punten zal eindigen tegenover bijna 24% in januari.

In februari gaf 46% van de bezoekers van Beurs.nl aan te verwachten dat de AEX aan het einde van het jaar tussen de 350 en 400 punten zal staan tegenover 44,5% in januari.

Vorige maand verwachtte bijna 23% van de respondenten dat de AEX 2010 op het huidige niveau - tussen de 300 en 350 punten - zal eindigen. Dat was in januari 16%.

Een niveau van lager dan 300 punten voorspelde in februari bijna 17% tegenover 15,5% in januari.

W-vormig
Onder de bezoekers van Beurs.nl is de angst voor een afname van de economische groei in het tweede of derde kwartaal vorige maand weer iets toegenomen.

Een W-vormig scenario van de economie werd in februari door bijna 44% van de respondenten voorspeld tegenover 35,5% in januari.

Minder denkbeeldig zijn volgens de bezoekers van Beurs.nl een V-vormig (ruim 26%), U-vormig (ruim 20%) of een L-vormig (ruim 9%) economisch herstel.

China
China (33%) is volgens de bezoekers van Beurs.nl nog steeds de markt waarop beleggers in 2010 het meeste geld kunnen verdienen, gevolgd door Europa (24%), Brazilië (17,5%), Verenigde Staten (9%) en India (8,5%). Duidelijk minder verwachten beleggers van Rusland (6%) en Japan (2%).

Aandelen (53%) zijn volgens de bezoekers van Beurs.nl de beleggingscategorie waarmee ze in 2010 het meeste geld kunnen verdienen, gevolgd door grondstoffen (26%). Duidelijk minder populair zijn valuta (10%), obligaties (7%) en vastgoed (4%).

Deze maand
Het minder grote beleggeroptimisme over 2010 heeft ook zijn weerslag op het koop- en verkoopgedrag van de bezoekers van Beurs.nl. Voor het eerst sinds medio vorig jaar geven de meeste beleggers (46%) aan hun beleggingsportefeuille deze maand niet te willen wijzigen. (Bij)kopen wil nog maar 34%. De minst populaire optie blijft verkopen (16,5%).

Binnenlandse aandelen
Binnenlandse aandelen blijven met bijna 40% het meest populaire beleggingsproduct van de bezoekers van Beurs.nl, gevolgd door opties (19%), buitenlandse aandelen (16%) en beleggingsfondsen (14%).

Mening
Op Beurs.nl kunnen bezoekers ook in 2010 hun mening geven over de AEX en hun beleggingsportefeuille in dit jaar. Het aantal respondenten in februari bedroeg 223.

S&P FUTURES 500 en S&P 500 op Beurs.nl
Aan de in 2009 vernieuwde website Beurs.nl zijn onlangs belangrijke nieuw applicaties toegevoegd, namelijk de S&P FUTURES 500 en de S&P 500. Beurs.nl is de enige Nederlandse website die deze indexen publiceert.

Beurs.nl biedt realtime koersinformatie van de AEX, AMX, AScX, koersinformatie en grafieken van de Dow Jones en de DAX, een overzicht van de goud- en olieprijzen, en een overzicht van Nederlandse bedrijven met een notering in New York.

Vernieuwde iPhone app met persoonlijke watchlist
De iPhone app van Beurs.nl, met de actuele beurskoersen en het laatste beursnieuws, is vernieuwd. Op de iPhone app is het eenvoudig om een persoonlijke watchlist aan te maken met fondsen uit de AEX, AMX of AScX. Als de app geopend wordt, zijn direct de meest actuele koersen zichtbaar van de aandelen in de watchlist.

Nieuwsbrieven
Bezoekers van de website kunnen zelf aangeven hoeveel keer per dag ze een nieuwsbrief willen ontvangen. Daarnaast kunnen gebruikers zich inschrijven voor een maandelijkse overzichtsnieuwsbrief met de belangrijkste ontwikkelingen in de beurswereld.

Noot voor de redactie (