Algemene Rekenkamer

Nieuwsbrief
10 maart 2010

Gebrek aan bruikbare cijfers over (gesloten) jeugdzorg

Een deel van de kinderen met meervoudige problemen krijgt onnodig of onnodig lang een plaats in de gesloten jeugdzorg. Om hoeveel kinderen het gaat die onterecht of te lang in een gesloten instelling zitten, is niet duidelijk. Als er al cijfers zijn, zijn deze onvoldoende actueel en betrouwbaar. Om die reden beveelt de Algemene Rekenkamer de minister voor Jeugd en Gezin aan te zorgen dat er inzicht ontstaat hoe beslissingen over jeugdigen met ernstige gedrags- en opgroeiproblemen tot stand komen en welke effecten en risico's voortvloeien uit bestaande knelpunten in de jeugdzorg. Hiervoor zijn betrouwbare en eenduidige cijfers nodig.

Dit schrijft de Algemene Rekenkamer in een op 10 maart 2010 aan de Tweede Kamer gestuurde brief met infographic (poster) op basis van verkennend onderzoek. In de brief gaat de Algemene Rekenkamer in op de bekende knelpunten als wachtlijsten in de jeugdzorg, onvoldoende zorgaanbod voor jeugdigen met meervoudige problemen en het bestaan van verschillende wettelijke regimes. Deze zijn van invloed op beslissingen om jeugdigen een plaats te geven in de gesloten jeugdzorg en op het tempo waarin zij kunnen doorstromen naar lichtere, open zorgvoorzieningen. In reactie op de brief van de Algemene Rekenkamer bevestigt de minister voor Jeugd en Gezin dat momenteel niet te bepalen is hoe groot het risico is op onnodige plaatsing in de gesloten jeugdzorg, of het onnodig voortduren daarvan. Hij zegt toe meer inzicht te gaan geven. De Algemene Rekenkamer acht het wenselijk dat via een model met cijfers dit inzicht in (de effecten van) de knelpunten wordt verworven. Dan kan de minister de Tweede Kamer hierover ook periodiek informeren.

Aanleiding voor het verkennend onderzoek van de Algemene Rekenkamer naar de samenhang tussen de gesloten jeugdzorg en andere jeugdzorgvoorzieningen vormde het kabinetsbesluit om de gesloten jeugdzorg als nieuwe voorziening toe te voegen. Deze voorziening is bedoeld voor jeugdigen met ernstige gedrags- en opvoedproblemen. Voorheen werden zij vaak geplaatst in inrichtingen van Justitie, waar ook veroordeelde jongeren verblijven. Dat mag sinds 1 januari 2010 niet meer. De afgelopen drie jaar is besteed aan de ontvlechting en opbouw van de gesloten jeugdzorg als nieuwe voorziening binnen het reguliere stelsel van de jeugdzorg.

De brief met infographic (poster) is te vinden op www.rekenkamer.nl.