Provincie Overijssel

Persbericht

Zwolle, 10 maart 2010

Uitvoering motie vervolg gebiedsontwikkeling Luchthaven Twente e.o.

Nieuwe ruimtelijke visie kan in juni aan Staten voorgelegd worden

In een brief aan Provinciale Staten (PS) zetten Gedeputeerde Staten (GS) uiteen hoe ze uitvoering willen geven aan de door PS op 10 februari aanvaarde motie Antuma c.s. over het vervolg van de gebiedsontwikkeling van het luchthaventerrein in Twente.

GS stellen een provinciale ruimtelijke visie op die onderdeel uitmaakt van de Omgevingsvisie. In de ruimtelijke visie zal rekening worden gehouden met de opvattingen van PS over de luchthavenontwikkeling en geluidruimte, over de schaal van de leisure activiteiten en over de versnelde realisering van landschap, waterhuishouding en Ecologische Hoofdstructuur.

Uitgangspunt bij de ontwikkeling van de visie is te komen tot een economische structuurversterking voor Twente en een duurzame ontwikkeling er van. Dit is de inzet geweest van meet af aan en is in de motie Antuma c.s. nog eens expliciet verwoord.

De provincie Overijssel en de gemeente Enschede willen intensief deelnemer zijn in de gebiedsontwikkeling en willen daarom gezamenlijk eigenaar van de grond worden. Hierover is het rijk inmiddels op de hoogte gebracht en verzocht de bestuursovereenkomsten (die eind 2009 al ondertekend waren) aan te passen. Overijssel en Enschede zullen daarna als gebiedsregisseur optreden in de gebiedsontwikkeling en een grondexploitatiemaatschappij oprichten. In dit traject zal er ook geregeld afgestemd worden met het rijk.

Het streven van GS is om in een statenvergadering in juni de provinciale ruimtelijke visie voor de gebiedsontwikkeling Luchthaven Twente en omgeving vast te laten stellen.

De brief van GS aan de Staten is als bijlage bijgevoegd.