Provincie Zuid-Holland

Huisvesting statushouders verloopt steeds beter

Het overgrote deel van de gemeenten heeft hun taak om statushouders te huisvesten redelijk tot goed uitgevoerd. Statushouders zijn asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen en moeten worden gehuisvest. Bij 31 gemeenten zijn geen achterstanden in het huisvesten en in sommige gevallen is er een voorsprong. Per 31 december 2009 hebben 20 gemeenten een achterstand. Over de eerste helft van 2009 hadden 28 gemeenten nog een achterstand.

In het afgelopen halfjaar zijn door de gemeenten 367 statushouders gehuisvest. De taakstelling voor de tweede helft van 2009 was 382 statushouders. Ondanks dat hij rijk de taakstelling met 75 per halfjaar heeft opgehoogd, is de achterstand in huisvesting van statushouders niet verder opgelopen, maar zelfs licht gedaald. Per 1 juli 2009 was de achterstand 286 statushouders. Per 31 december 2009 is de achterstand in de huisvesting 282 statushouders.

Gemeenten geven aan dat er bij de huisvesting van statushouders verschillende belemmeringen zijn. Aangeboden woningen worden soms geweigerd door statushouders. In veel gevallen gaat het om alleenstaanden die moeilijker te huisvesten zijn. Vooral voor kleinere gemeenten met veel eengezinswoningen is dit een probleem. Met de gemeenten die achterlopen bij de realisering van de aan hen opgelegde huisvestingstaakstelling worden ambtelijke gesprekken gevoerd over het verhogen van de inzet bij het huisvesten van statushouders. De gemeenten Binnenmaas, Giessenlanden, Sliedrecht, Alblasserdam en Strijen hebben de grootste achterstanden bij het huisvesten van statushouders. Zij worden door de provincie uitgenodigd voor bestuurlijk overleg om afspraken te maken over het inhalen van deze achterstanden.

De provincie Zuid-Holland heeft sinds 2008 het toezicht op het huisvesten van statushouders door de gemeenten geĂŻntensiveerd. Naast een aangescherpt toezicht maakt de provincie met gemeenten afspraken om de achterstand in de huisvesting weg te werken. In die afspraken is o.a. vastgelegd hoeveel statushouders een gemeente binnen een bepaalde termijn moet huisvesten.