Dienstenbond CNV


10 maart 2010

Principeakkoord Sociaal Plan CSU Beveiliging

Het beveiligingsbedrijf van CSU is verkocht aan Trigion. In aanloop naar de definitieve overdracht hebben de vakorganisaties met de directies van beide beveiligingsbedrijven overleg gevoerd over een Sociaal Plan. Daarover is ook veel contact geweest met de leden van de Ondernemingsraad van zowel CSU als Trigion. Het betreft een principe-akkoord en dat betekent dat wij u dit concept met een positief stemadvies voorleggen.

Even voor alle duidelijkheid: Vakbonden overleggen met de directies over de arbeidsvoorwaardelijke gevolgen, de Ondernemingsraad buigt zich over de feitelijke overgang van de onderneming.Bijgaand treft u het concept Sociaal Plan aan en vragen wij of u hiermee kunt instemmen.

Een Sociaal Plan kan worden gezien als een vangnet voor arbeidsvoorwaardelijke gevolgen voor het personeel bij bijvoorbeeld een reorganisatie of, in dit geval, overgang van onderneming. Bij overgang van onderneming bij een beveiligingsorganisatie is er sprake van overgang van opdrachten, personeel en behoud van arbeidsvoorwaarden van dat personeel. Toch kan het voorkomen dat er arbeidsvoorwaarden zijn die het nieuwe bedrijf niet kent (denk aan winsdelingsregeling e.d.) en daar moeten oplossingen voor bedacht worden. Maar in de praktijk zal ook niet iedereen mee willen of kunnen overstappen naar die nieuwe werkgever, vaak om uiteenlopende redenen. In een Sociaal Plan proberen vakbonden in het overleg met de werkgever die arbeidsvoorwaardelijke gevolgen zo goed mogelijk op te vangen. Het uitgangspunt hierbij is dat de (individuele) medewerker die nadelen ondervindt door de overgang van de onderneming, zo weinig mogelijk in zijn/haar rechten wordt geschaad. Voor de vakbonden is behoud van werk en baanzekerheid het belangrijkste, maar het inkomen is natuurlijk ook van groot belang.

De directies van CSU en Trigion stellen dat door deze overgang van onderneming in beginsel iedereen mee over gaat en daarmee in dienst komt van Trigion. Toch kan het, ook door keuze van de individu zelf, aan de orde zijn dat een enkeling geen passend werk vindt binnen Trigion. Naar verwachting zal dat maar om enkele collega's gaan, en dan in het bijzonder hen die zogenaamde indirecte functies bekleden bij CSU. De mensen die directe functies bekleden (over het algemeen de mensen die het werkelijke beveiligingswerk uitvoeren) zullen meestal gewoon op hun eigen werkplek aan de slag blijven, zij het in een uniform van Trigion.
Dit Sociaal Plan is vooral gericht op de eventuele gevolgen voor het personeel van CSU beveiliging, maar de komst van zoveel nieuwe collega's kan ook gevolgen hebben voor het personeel van Trigion. Om die reden is daar ook aandacht aan geschonken en wordt dit concept Sociaal Plan ook aan de leden van Trigion voorgelegd.

Eén onderdeel van het concept Sociaal Plan willen we even toelichten. Er is overeengekomen dat bij het toekennen van een schadeloosstelling (bij ontslag) de oude Kantonrechterformule wordt gehanteerd om de hoogte van de schadeloosstelling te berekenen. Op aandringen van de vakbonden is hiervoor gekozen omdat naar de mening van die vakbonden de oude Kantonrechterformule ondermeer een gunstiger effect heeft op de hoogte van de schadeloosstelling omdat de berekening van dienstjaren zwaarder meetelt dan door toepassing van de nieuwe Kantonrechterformule (sinds 2009).

Als u vragen heeft over deze info of over het concept Sociaal Plan kunt u die stellen aan Arie Kasper, telefoon: 023 - 565 10 52 of -bij voorkeur- per email op het adres a.kasper@remove-this.cnvdibo.nl

De sluitingsdatum voor het inzenden van het reactieformulier is 18 maart a.s.