Ingezonden persbericht


Nieuwe Classmate PC gereed voor het volgende schooljaar


· Nieuw model biedt onder andere een groter scherm, betere prestaties en een langere batterijlevensduur
· Intel-onderzoek laat zien dat onderwijzers positief zijn over de inzet van computers in de klas

Kontich, 10 maart 2010 - In het tweede kwartaal van dit jaar komt er een nieuwe uitvoering van de Intel-powered Classmate PC beschikbaar, de speciaal voor het onderwijs ontwikkelde laptop. Met onder andere betere prestaties, een langere batterijlevensduur, meer opslagcapaciteit en een groter scherm is de nieuwe Classmate nog beter geschikt voor gebruik in de klas. De Classmate PC is een referentieontwerp voor laptops die specifiek zijn ontwikkeld voor scholieren. In Nederland wordt de Classmate PC door Skool Automatisering op de markt gebracht onder de naam SkoolMate, compleet met Nederlandstalige educatieve toepassingen. De huidige Skoolmate wordt al gebruikt door leerlingen van diverse Nederlandse scholen. Onderzoek van Intel laat zien dat onderwijzers positief zijn over het gebruik van computers in het onderwijs.

(cid:image009.jpg@01CAC055.C8C88CA0)De SkoolMate werd in september vorig jaar in Nederland geïntroduceerd door Skool Automatisering. Basisschool De Talententoren in Sterksel was de eerste school waar leerlingen deze laptop dagelijks in de klas zijn gaan gebruiken. Nu, een half jaar verder, is de school enthousiast over de mogelijkheden en resultaten.

"De SkoolMate maakt '21e eeuws onderwijs' mogelijk, waarbij leren steeds flexibeler wordt qua tijd en plaats. Leerlingen kunnen zowel binnen als buiten schooltijd leren, in de klas, buiten, thuis of onderweg", zegt Thieu van der Donk, directeur van basisschool De Talententoren. "95 procent van onze leerlingen kiest ervoor om te leren via de SkoolMate. We merken dat de leerlingen beter bij de les blijven en meer geïnteresseerd zijn in de lesstof. We verwachten dan ook dat de inzet van de SkoolMate de leerresultaten ten goede zal komen."

"Met de introductie van de SkoolMate, op basis van het Intel Classmate-platform, is er nu eindelijk een oplossing voorhanden voor gedifferentieerd onderwijs. Skool Automatisering verrijkt de Classmate met kennis van het onderwijs, speciaal ontwikkelde content en een krachtig beheersconcept", zegt Richard Bergmans, commercieel directeur van Skool Automatisering. "Wij zorgen ervoor dat de nieuwe generatie SkoolMate gereed is voor de start van het nieuwe schooljaar in september. Daarbij gaan we ons met dit nieuwe model nu ook richten op de onderste klassen van het voortgezet onderwijs."

Skool Automatisering demonstreert de nieuwe SkoolMate al tijdens de onderwijsbeurs IPON 2010, op 10 en 11 maart 2010 in de Jaarbeurs Utrecht (standnr. C018).

Intel onderzoek: onderwijzers positief over computers in de klas Het positieve effect dat ICT-middelen zoals de Classmate hebben op het onderwijs, blijkt ook uit een pan-Europees onderzoek(1) van Intel. Dit onderzoek laat zien dat het merendeel (86%) van de respondenten - allemaal onderwijzers - meent dat computers een duidelijke, positieve impact hebben op het onderwijs. Driekwart vindt dat computers helpen om lessen beter toe te snijden op individuele studenten, terwijl 79% aangeeft dat scholieren door het gebruik van computers in de klas meer geïnteresseerd zijn in de lessen. Van de Nederlandse onderwijzers meent driekwart dat leerlingen dankzij de computer meer interesse tonen in vakken zoals taal en rekenen.

Het onderzoek laat ook zien dat onderwijzers op dit vlak meer verwachten van de overheid. Van de Nederlandse deelnemers aan het onderzoek vindt bijna tweederde dat de overheid meer moet doen om toegang tot computers voor leerlingen te bevorderen.

"Het gebruik van computers in de klas stimuleert het creatief denken van leerlingen en zorgt ervoor dat leerlingen met meer aandacht werken met het lesmateriaal", zegt Stijn Derache, Manager Consumer Business, Intel Noord-Europa. "Daarnaast moeten we ervoor zorgen dat kinderen op school goed worden voorbereid op de latere arbeidspraktijk. Leren omgaan met computers is daarbij natuurlijk erg belangrijk. Met de nieuwe Intel-powered Classmate PC krijgen scholen de beschikking over een speciaal voor het onderwijs ontwikkelde laptop, waarmee scholieren kunnen leren, kunnen samenwerken en hun creativiteit de vrije loop kunnen laten."

De nieuwe Intel-powered Classmate PC
De Intel-powered Classmate PC werd ontwikkeld na uitgebreid etnografisch onderzoek in schoolklassen, om te voorzien in reële onderwijsbehoeften en voor gebruik in uiteenlopende lessituaties. De Classmate PC kan binnen of buiten gebruikt worden, klassikaal, individueel of in groepjes.

De nieuwe Intel-powered convertible Classmate PC is gebaseerd op de Intel Atom-processor en is speciaal ontwikkeld voor gebruik door kinderen in een onderwijsomgeving. De oplaadbare batterij gaat tot 8,5 uur mee, terwijl het grotere 10,1-inch, draaibare LCD touch-display een resolutie biedt van 1366x768. Er zit een ingebouwde, draaibare camera in, zodat leerlingen hun omgeving kunnen fotograferen en filmen. Met de ingebouwde microfoon kunnen geluidsopnamen gemaakt worden, terwijl de dubbele audio-uitgang ervoor zorgt dat leerlingen met z'n tweeën kunnen luisteren naar lesmateriaal. Het lezen van digitale boeken wordt gemakkelijker gemaakt doordat leerlingen kunnen bladeren door het scherm aan te raken. Daarbij worden standaard ebook-bestandsformaten als PDF en ePub ondersteund.

Ook nieuw is de ingebouwde versnellingsmeter, die bijvoorbeeld automatisch detecteert of de Classmate horizontaal of verticaal wordt gehouden, waarna de beeldoriëntatie daarop wordt aangepast. Verder kenmerkt de Classmate zich door een stevig, spatwaterbestendig ontwerp met rubberen stootranden, draadloze connectiviteit via WiFi en optioneel GPS, 3G en WiMAX, en een draaghandvat. Het touchpad en de bijbehorende knoppen zijn extra groot, terwijl de meegeleverde pen ergonomisch is gevormd.