Ingezonden persbericht


Amsterdam, 10 maart 2010

DILDO'S, JOINTS EN PUNTENSLIJPERS

MC presenteert de WINNAARS van HOLLANDSE NIEUWE 11 - theatertour van 30 maart tm 1 mei 2010

Wat hebben dildo's, joints en puntenslijpers met elkaar gemeen? Alle drie zijn ingrediënten van de winnende Hollandse Nieuwe voorstellingen die MC dit voorjaar in haar nieuwe theater presenteert. Het Hollandse Nieuwe festival is een intercultureel en interdisciplinair theaterfestival voor nieuwe toneelschrijvers en theatermakers. De prijs voor de winnaars houdt in dat zij hun presentatie onder begeleiding van MC kunnen uitwerken tot een volwaardige voorstelling.

Drie voorstellingen in drie compleet verschillende settings; buiten op een bankje, op een kantoor en in de dark room.

(vlnr: Ger vanVeen, TjonRockon, OmarDahmani)

ZAKA de KLOOTZAK van Omar Dahmani (winnaar Hollandse Nieuwe Toneelschrijfprijs) in de regie van Karim Traïda gaat over gewenning in vriendschap en over de vreemde gesprekken die daaruit voortkomen. Drie jongens zitten altijd op hetzelfde bankje en bespreken continu irrelevante absurditeiten en diepgewortelde ergernissen.

DE VOORKAMER van Ger van Veen (winnaar Hollandse Nieuwe Toneelschrijfprijs) in de regie Fenneke Wekker en gespeeld door Jetty Mathurin is een monoloog van een personage dat volledig is opgesloten in zichzelf. Hij werkt in de Voorkamer. Het walhalla. Schoon, netjes, opgeruimd. Hij schrijft al jaren met een potlood een brief aan zijn vrouw omdat hij niet naar huis kan.

DOUBLE DONG van theatermaker Tjon Rockon is een confronterende, visueel heftige voorstelling over een rapper die worstelt met zijn seksualiteit.

Alle drie voorstellingen zijn van 30 maart tm 3 april 2010 te zien in het nieuwe theater van MC op het terrein van de Westergasfabriek. De voorstellingen gaan daarna op een korte tournee langs Den Haag, Rotterdam en Utrecht en Amsterdam ZuidOost.

MC is een productiehuis voor nieuwe verhalenvertellers. Makers en schrijvers die een binding hebben met de nieuwe stad: kosmopolitisch, dynamisch en grenzeloos - www.mconline.nl

OVER MC's HOLLANDSE NIEUWE

In november 2009 vond de elfde editie van MC's HOLLANDSE NIEUWE plaats op de Westergasfabriek in Amsterdam. In de afgelopen jaren heeft HOLLANDSE NIEUWE zich ontwikkeld tot het meest belangwekkende interculturele en interdisciplinaire festival voor nieuwe toneelschrijvers en nieuwe theatermakers. De voorstellingen werden beoordeeld door een professionele vakjury die de winnaars kozen van de HOLLANDSE NIEUWE Toneelschrijf- of Makersprijs; een prijs waarmee zij hun eenakter of presentatie verder kunnen ontwikkelen onder de professionele begeleiding van MC en in het voorjaar van 2010 nu presenteren in een korte theatertour.

www.hollandsenieuwe.nl

ZAKA DE KLOOTZAK van OMAR DAHMANI

Omar Dahmani heeft in verschillende kleine producties van MC meegespeeld als acteur maar laat als rapper ook behoorlijk van zich horen (zo won hij de prijs Most Wanted 2009 dit jaar). Hij is vaste columnist voor magazines o.a. Spunk. Hij nam deel aan de MC Toneelschrijfcursus om zich teksttechnisch te verrijken en heeft daar zijn eerste theaterstuk, 'Zaka de Klootzak' geschreven.

Drie vrienden zitten op een bankje. Aron de pretentieuze betweter, Roy de zweverige naïeveling en Zaka, de koppige jongen die het altijd met alles en iedereen oneens is. ZAKA DE KLOOTZAK gaat over gewenning in vriendschap en over de vreemde gesprekken die daaruit voortkomen. De jongens zitten de hele tijd op hetzelfde bankje en bespreken de hele tij d hetzelfde: irrelevante absurditeiten en diepgewortelde ergernissen.

Tekst Omar Dahmani Regie Karim Traïdia Artistiek coördinator en Dramaturgie: Maarten van Hinte Spel: Lionel Leeuwin, Achmed el Ghazaoui, Adison dos Reis Toneelbeeld Rene Fleur

DE VOORKAMER van GER VAN VEEN

Ger van Veen schrijft al zo'n twintig jaar journalistieke artikelen, poëzie, proza en toneel. Zijn meest succesvolle stuk is Melk en Honing dat door amateurs en semi-professionals al meer dan 100 maal in Nederland en België is opgevoerd. Verder schreef hij een componistendrieluik (Chopin, Schubert en Gershwin) en monologen. In de laatste discipline heeft hij zich het meest bekwaamd. Favorieten van de schrijver zelf zijn de monologen De Laatste Socialist, Jef en De Voorkamer.

Hij werkt in de Voorkamer. Het walhalla. Schoon, netjes, opgeruimd. Hij schrijft al jaren met een potlood een brief aan zijn vrouw omdat hij niet naar huis kan. Overwerk. Hij alleen weet wat goed en slecht is. Hij herkent viezigheid en elimineert dat. Zijn strijd is een strijd tegen de kotteraars die de wereld onrein maken. Hij kan het weten, want hij komt uit de 'Voorkamer'.Hij is anders.

Tekst Ger van Veen Regie Fenneke Wekker Artistiek coördinator en Dramaturgie: Maarten van Hinte Spel Jetty Mathurin Toneelbeeld Rene Fleur

De jury van de Toneelschrijfprijs(bestaande uit Theu Boermans, Daniëlle Wagenaar, Ruurt de Maesschalk, Marjorie Boston en Katja Hieminga) oordeelde over ZAKA de KLOOTZAK en DE VOORKAMER: Beide stukken geven een scherp beeld van de huidige samenleving. De personages in Zaka de Klootzak zijn jong en urban en op de wereld gericht en De Voorkamer is een monoloog van een personage dat volledig is opgesloten in zichzelf. De jury is er trots op met de keuze voor beide stukken uitdrukking te kunnen geven aan dat waar HOLLANDSE NIEUWE voor staat: het op artistieke wijze tot uitdrukking brengen van de diversiteit in de huidige samenleving.

DOUBLE DONG van TJON ROCKON

Tjon Rockon maakte in 2004 zijn acteerdebuut bij Made in da Shade als Tony Montana in de voorstelling Scarfaced. In 2006 kwam hij met het idee voor de voorstelling HRMNNH! Kung Fu Hossel, waarin we kennis maakten met onze antiheld Haari T. Tijdens Hollandse Nieuwe 10 in 2007 won hij de publieksprijs met Riet. In 2008 richtte hij samen met Chiron Holwijn De Bruine Jongens op.

DOUBLE DONG is een confronterende, visueel heftige voorstelling over een rapper die worstelt met zijn seksualiteit. Homoseksualtiteit is een taboe in de hiphopscene. Tjon's fascinatie met het thema begon tien jaar geleden. Hij raakte per toeval verzeild op een gay hiphopparty in New York. Het idee voor een theatervoorstelling was geboren. Double Dong.

Concept en regie: Tjon Rockon Tekst: Omar Breeveld Artistieke coördinator: Mike van Alfen Spel Ruben Solognier, Raymil Helstone, Vurgil Bruyning, MC Zuiver,

Dramaturgie: Maarten van Hinte

De jury van de Theatermakersprijs (bestaande uit Rob List, Pearl Dias, Peter Eversteijn, Maarten van Hinte en Paulette Smit oordeelde over DOUBLE DONG: Het stuk heeft energie, toont potentie in vorm en ruwheid in de teksten. Het stuk doet provocerend aan, maar doet qua opzet denken aan klassieke Griekse tragedies waarin personages worden geleid door het noodlot.

Wilt u meer informatie over de voorstellingen, de makers of MC?