Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Strategie nationale veiligheid

Onderzoek naar de inzet van de krijgsmacht als medehandhaver van openbare orde bij grootschalige crises

10 maart 2010

Onderzoek naar de inzet van de krijgsmacht (uitgezonderd Koninklijke Marechaussee) als medehandhaver van openbare orde bij grootschalige crises. Het onderzoek is in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het ministerie van Defensie gezamenlijk uitgevoerd door de Politieacademie, Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid en Nederlandse Defensieacademie.

Doel van dit onderzoek is het verkrijgen van inzicht in de precieze behoefte aan bijstand van de krijgsmacht voor de handhaving van de openbare orde tijdens grootschalige crises, aanvullend aan die van de politie en de Koninklijke Marechaussee. De mogelijke inzet van de krijgsmacht bij de handhaving van de openbare orde heeft tot doel het voorzettingsvermogen van de politie en Koninklijke Marechaussee te vergroten.

Dit onderzoek is stap 1 in een breder onderzoek. Dat wil zeggen dat de resultaten van dit onderzoek worden gebruikt voor een vervolgonderzoek (stap 2). Daarin moet beantwoord worden wat een mogelijke inzet van de krijgsmacht ten behoeve van de handhaving van de openbare orde vraagt in termen van opleiding, oefening, uitrusting en regelgeving. Tot slot volgt stapt 3, de besluitvorming.

Bestanden


* BZK - Defensie - Eindrapport Inzet krijgsmacht - 14 december 2009.pdf (748 Kb)|Pdf-bestand Zie het origineel