Techni-Show Innovatie Awards 2010 uitgereikt Publicatiedatum: 10-03-2010

"Grensverleggend." In één woord kan de juryvoorzitter van de Techni-Show Innovatie Awards motiveren waarom TRUMPF Nederland de Platina Award in ontvangst mocht nemen voor de afkantpers TruBend 7036. De Awards zijn dinsdag 9 maart in de Jaarbeurs in Utrecht uitgereikt door juryvoorzitter Reinold Tomberg, hoofdredacteur van Metaal Magazine.

De nominaties voor de platina, gouden en zilveren Techni-Show Award 2010 onderstrepen trends in de metaalbewerking als alternatieve aandrijvingen, compleetbewerken, lichtgewichtconstructies en slim opspannen.
TRUMPF was twee keer genomineerd. Niet hun lasermicrobewerkingsmachine TruMicro 5000, maar de afkantpers ging er met een Award vandoor. De machine blinkt volgens de jury uit in ergonomie. "De TruBend 7036 is een echte noviteit, ooit geprobeerd ontspannen te zitten achter een afkantpers? Nee. Dat het anders kan, bewijst Trumpf. De persen kunnen zittend bediend worden. Er zijn inmiddels twee afkantpersen verkocht, een van 18 ton en een van 36 ton. De laatste is werkend te zien op de beurs."

Eigenzinnige machinebouw
De Gouden Award was voor de Röders RHP Serie, de machine voor compleetbewerking van Dymato BV. "Schitterende, eigenzinnige machinebouw die past binnen de trend in de metaalindustrie van compleetbewerken: met één machine zo veel mogelijk bewerkingen uit kunnen voeren. Dymato combineert coördinatieslijpen en hardfrezen op deze machine; dit zorgt voor een korte doorlooptijd voor nauwkeurige producten", aldus de juryvoorzitter.
Het FCS opspansysteem van Bokhoven Tool Management BTM haalde de Zilveren Award binnen. Het FCS systeem biedt een mogelijkheid om met standaard elementen meerzijdig te bewerken werkstukken zodanig op te spannen dat vijf van de zes zijden goed bereikbaar zijn. "Ook dit bedrijf vult duidelijk een marktbehoefte: meerzijdig willen bewerken, een product van meerdere kanten benaderbaar maken. Wil je dit, dan is het zaak om slim op te spannen. Het is geen nulpuntspansysteem, maar wel een zeer nauwkeurig systeem."

Simulatiesoftware
De Publiekprijs was voor de simulatiesoftware om te leren lassen, Virtual Welding Fronius van Interlas B.V. "Daar ben ik zelf ook heel erg over te spreken. Het is natuurlijk fantastisch als je jonge mensen enthousiast kunt maken voor de techniek. De software sluit ook heel goed aan bij de belevingswereld van jongeren: die van games en digitalisering. En vergeet niet: lassen blijft een moeilijk proces. Docenten kunnen nu groepsgewijs hun leerlingen leren lassen."
De Made in Holland Award - bedoeld om de prestaties van Nederland als industrieland voor het voetlicht te brengen - ging naar ART Groep. De lenzenmachine voor de FocusSpec, een verstelbare bril voor ontwikkelingslanden, gooide hoge ogen. "De ideële doelstelling op zich is eigenlijk al een prijs waard. Maar kijk ook naar de techniek die is gebruikt: de techniek die twintig jaar geleden is bedacht om massaal cd's te produceren is nu gebruikt voor het spuitgieten van de lenzen."


ALGEMENE INFORMATIE:

Techni-Show: Dinsdag 9 maart t/m vrijdag 12 maart
Techni-Show is de grootste en belangrijkste vakbeurs van de Benelux op het gebied van industriële productietechnieken, verwerking en bewerking van metalen, toebehoren en hulpmiddelen. De laatste editie was goed voor ruim 55.000 bezoekers.
www.technishow.nl

ESEF
Gelijktijdig met de Techni-Show heeft ook de ESEF plaats. ESEF is in Nederland de toonaangevende vakbeurs op het gebied van toeleveren, uitbesteden en engineering. ESEF 2008 trok ruim 32.000 bezoekers.
www.esef.nl

Noot voor redacties

Noot voor de redactie (

VNU Exhibitions