5de Ministeriële Conferentie Leefmilieu Gezondheid

10/03/2010 15:02

FOD VOLKSGEZONDHEID / SPF SANTE PUBLIQUE

Belgische bijdrage aan de 5de Ministeriële Conferentie Leefmilieu Gezondheid

Momenteel heeft in Parma de Vijfde Ministeriële Conferentie Leefmilieu/ Gezondheid van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) plaats. Deze vergadering dringt erop aan dat de risico's inzake leefmilieugerelateerde gezondheid worden meegenomen in alle be-leidslijnen van de overheden.

België heeft actief deelgenomen aan de voorbereiding van deze conferentie, en wordt er vertegenwoordigd door een delegatie gevormd door de drie Gewesten, de drie Gemeen-schappen en de Federale Staat geleid door Philippe Henry, Waals Minister van Leefmilieu, Ruimtelijke Ordening en Mobiliteit, vertegenwoordiger van de Gemengde Interministeriële Conferentie Leefmilieu-Gezondheid (GICLG). Ook actoren van de niet-gouvernementele organisaties zijn aanwezig op deze conferentie.

De WGO-prioriteit, die tijdens de vorige conferentie in 2004 werd vastgelegd op kinderen, zal worden versterkt met het wegwerken van de sociaaleconomische ongelijkheden en van gendergebonden ongelijkheid, rekening houdend met de uitdagingen die gepaard gaan met de klimaatveranderingen, en met de context van de economische crisis.

In Parma zullen verbintenissen worden aangegaan met betrekking tot de kwaliteit van de leefomgeving van het kind, en dit voor de vier prioritaire doelstellingen van de Eu-ropese Regio van de WGO (1.De volksgezondheid garanderen door de toegang tot ge-zond water en tot een adequate sanitatie te verbeteren; 2. Zwaarlijvigheid bestrijden door te zorgen voor een veilige omgeving, lichaamsbeweging en gezonde voeding. 3. Ziekten voorkomen dankzij de verbetering van de buiten- en binnenluchtkwaliteit, 4.Ziekten voor-komen die gelinkt zijn met het chemische, biologische en fysieke milieu).

In het kader van een wedstrijd georganiseerd door de Niet-gouvernementele Organisa-ties zal Minister Henry een prijs rond « luchtkwaliteit" uitreiken aan een project dat zich onderscheidt door zijn bijzonder vernieuwend karakter en dat zou kunnen dienen om el-ders gelijkaardige initiatieven op te starten.

In België werden sinds 2004 diverse projecten gerealiseerd over het hele grondgebied van de GICLG en binnen de eigen bevoegdheden: analyse van persistente organische polluenten in moedermelk, een evaluatiesysteem voor de luchtkwaliteit in pilootsteden, va-lidering van de indicatoren zoals gevraagd door de WGO, kwaliteit van het binnenmilieu in de kinderdagverblijven. De GICLG heeft zijn nationaal plan Leefmilieu-Gezondheid uitge-breid door zijn 2de Operationeel Programma 2009/2013 aan te nemen vóór de Conferentie van Parma. Dit plan voorziet onder andere in projecten die concreet gelinkt zijn aan de op-leiding van gezondheidszorgbeoefenaars (met speciale aandacht voor kinderartsen), in de definitie van binnenluchtkwaliteitcriteria bij openbare aanbestedingen voor de renova-tie/bouw van opvang- en verblijfstructuren voor kinderen, en in een benadering waarbij de jongeren zelf worden betrokken.

De Conferentie van Parma stelt ook voor om diverse instrumenten te versterken voor de ontwikkeling en invoering van het overheidsbeleid inzake gezondheid/leefmilieu, in het bijzonder met betrekking tot een betere integratie in alle gouvernementele sectoren. België heeft op zowel Nationaal, Federaal, Gewestelijk en Gemeenschapsniveau dergelij-ke mechanismen ontwikkeld. De Belgische delegatie zal in het bijzonder aandringen op de noodzaak om de "kostprijs van inactiviteit" te becijferen, meer aandacht te besteden aan sociale ongelijkheid, het ontwikkelen van interfaces tussen wetenschap en beleid, de sa-menwerking tussen de betrokken internationale instellingen te versterken (WGO, EU, UNEP, UNECE) en de maatregelen voor humane biomonitoring te harmoniseren om zo een vergelijking tussen de verschillende gegevens van de lidstaten te vergemakkelijken en expertise te kunnen delen.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel