Gemeente Terneuzen

Samenstelling nieuw college Terneuzen rond

Het nieuwe dagelijks bestuur van de gemeente Terneuzen is gevormd. Na de verkiezingen leidde Frank van Hulle (TOP/Gemeentebelangen) vanaf dit weekend de gesprekken met de lijsttrekkers van alle partijen. Van Hulle was als lijsttrekker de winnaar bij de verkiezingen omdat TOP/Gemeentebelangen de meeste stemmen kreeg. De informatiefase werd maandag afgerond waarna direct de formatie van het nieuwe college opgestart werd.

In het nieuwe college van B&W nemen de volgende wethouders zitting: Frank van Hulle en Pim Broekhuysen (TOP/Gemeentebelangen), Co van Schaik en Cees Liefting (PvdA) en Jaap Bos (CDA).

In het nieuw gevormde college is Pim Broekhuysen nieuw. Hij verruilt zijn 24-jaar lange raadslidmaatschap in voor die van wethouder. Wethouder Adhémar van Waes (CDA) zou sowieso niet terugkeren, want hij had voor de verkiezingen reeds aangegeven zijn wethouderstaak niet meer voort te zetten. De andere wethouders in het nieuwe college namen al zitting in het voorgaande dagelijks bestuur.

Frank van Hulle is blij dat het gelukt is om binnen een week het nieuwe college te formeren:

"We hebben met alle partijen goede gesprekken gevoerd en dit heeft geleid tot een snelle formatie en een principeakkoord. We gaan nu verder met de volgende fase. Dat betekent dat we in de komende week met elkaar verder gaan praten om tot een uitgewerkt coalitieakkoord te komen. Ik heb er vertrouwen in dat de constructieve samenwerking tot een goed akkoord zal leiden."

Het nieuwe college van B&W ziet er als volgt uit, inclusief portefeuilles met hoofdtaken:

* Burgemeester Jan Lonink: Voorzitter van het college, Openbare orde en veiligheid, Brandweer, Grensoverschrijdende contacten, Beleidscoördinatie.

* Frank van Hulle (TOP/Gemeentebelangen): Ruimte, Stads- en dorpsvernieuwing, Natuur en milieu, Wijkbeheer en burgerparticipatie, Vastgoed.

* Pim Broekhuysen (TOP/Gemeentebelangen): Midden- en kleinbedrijf en marktzaken, Toerisme en recreatie, Sport, Informatisering en automatisering, Communicatie, Interne zaken.
* Co van Schaik (PvdA): Financiën, Verkeer en vervoer, Sociale zaken, Wmo.

* Cees Liefting (PvdA): Welzijn, Onderwijs, Jeugd, Wonen, Volksgezondheid.

* Jaap Bos (CDA): Openbare werken, Kunst en cultuur, Economie, P&O.
* Francois Lauret: Gemeentesecretaris.

Nadere en gedetailleerde invulling van taken zal later volgen.

Gevolgen voor samenstelling gemeenteraad

De collegevorming impliceert dat vijf personen de plaatsen in de raad zullen innemen van degenen die nu in het nieuwe college zitting gaan nemen. Deze raadsleden zijn: Frank van Oorschot (PvdA), Wim ten Hoor (PvdA), Ellen Minderhoud (CDA), Marijke Hemelsoet-de Jaeger (TOP/Gemeentebelangen) en Frank Deij (TOP/Gemeentebelangen)

Nadere informatie:

Team Bestuur, Daniël Rouw