Ingezonden persbericht



Eindhoven/Geleen,woensdag 10 maart 2010

Overlegtafel Brainport 2020 aan de slag met ontwikkelingsprogramma Zuidoost-Nederland

Jan Zuidam voorzitter Brainport 2020 tafel

Jan Zuidam wordt voorzitter van de Brainport 2020 tafel, de overlegtafel over de toekomst van de regio Zuidoost-Nederland met Brainport Eindhoven als belangrijke spil daarbinnen. Dat hebben minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken en Rob van Gijzel, burgemeester van Eindhoven en voorzitter van Stichting Brainport, woensdag bekendgemaakt in Geleen. Als onafhankelijk voorzitter zal Jan Zuidam, voormalig vice-voorzitter van de Raad van Bestuur van DSM, een overlegtafel van betrokken partijen inrichten. Aan die tafel zullen onder meer vertegenwoordigers van bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden zich buigen over de economische, sociale en ruimtelijke toekomst van Zuidoost-Nederland. Doel is zichtbaar te maken wat de regio nodig heeft om te komen tot een ontwikkelingsprogramma om het gebied als toptechnologische regio een speler van wereldformaat te laten zijn. Dit programma bevat concrete voorstellen op uiteenlopende terreinen, zoals economie, ruimtelijke inrichting, onderwijs, infrastructuur en arbeidsmarkt. Deze voorstellen moeten leiden tot het behalen van de doelstelling: een toptechnologische regio van wereldformaat in 2020.

Afgelopen najaar erkende minister Van der Hoeven van Economische Zaken het belang van Zuidoost-Nederland met als belangrijke spil Brainport Eindhoven voor de nationale economie. De minister gaf burgemeester Van Gijzel van Eindhoven de opdracht om - analoog aan de Luchtvaartnota (Amsterdam) en Havenvisie (Rotterdam) - te komen tot een visie en ontwikkelingsprogramma waarbij Zuidoost-Nederland met daarbinnen Brainport kan uitgroeien tot een toptechnologische regio van wereldformaat.

Met de oprichting van de overlegtafel onder leiding van Jan Zuidam wordt een belangrijke volgende stap gezet. In de uitwerking van de visie en het opstellen van het ontwikkelingsprogramma zal niet alleen worden ingegaan op de economische mogelijkheden, maar vooral ook op de verbindingen met het sociale, culturele en ruimtelijke terrein. Op het schaalniveau van Zuidoost-Nederland en met aandacht voor de grensoverschrijdende verbindingen naar met name Vlaanderen en Nordrhein-Westfalen.

Rob van Gijzel, burgemeester van Eindhoven en voorzitter van Stichting Brainport is blij dat Jan Zuidam deze belangrijke opdracht gaat vervullen. "De erkenning van het kabinet dat Zuidoost-Nederland met Brainport Eindhoven als spil een van de drie steunpilaren van de Nederlandse economie is, was zeer belangrijk. Nu zetten we de volgende stap. We hebben een overlegtafel met een voorzitter die de regio goed kent en weet wat er hier gebeurt. We zullen keihard moeten werken om onze internationale posities verder uit te bouwen zodat Brainport op Zuidoost-Nederlands schaalniveau een robuuste internationale toppositie als kennisregio kan innemen. Urgentie is geboden! Ontwikkelingen in de mondiale economie noodzaken tot het scherp benoemen van competitieve voordelen en profielkeuzen van Nederland in het algemeen en die van Zuidoost-Nederland in het bijzonder. Daarbij gaat het niet alleen om de economische factoren, maar ook om de sociale, ruimtelijke en culturele kant. Het doel is helder: Zuidoost-Nederland met daarin Brainport Eindhoven, in de top drie van toptechnologische regio's in Europa en in de top tien van de wereld."

Voorzitter van de Brainport 2020 tafel, Jan Zuidam: "De regio staat bekend om zijn innovatieve kracht en mogelijkheden. Zuidoost-Nederland is een van de belangrijkste motoren van de Nederlandse economie. In de visie en het ontwikkelingsprogramma laten we zien dat Zuidoost-Nederland de regio van de toekomst is en wat daar voor nodig is!"

Biografie Jan Zuidam

Jan Zuidam was tot 1 januari 2010 vice-voorzitter van de Raad van Bestuur van DSM, een van de topbedrijven in Brainport. Bij DSM was hij eerder onder meer directeur van DSM Research, directeur concernstrategie, directeur van DSM Andeno. Daarnaast is Zuidam lid van het bestuur van het Platform Bèta/techniek, lid van The Netherlands Academy of

Technology and Innovation, voorzitter van de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) en lid van de Raad van Commissarissen van Gamma Holding NV.


---



Ingezonden persbericht