Rijksvoorlichtingsdienst

Nederland moet opkomen voor internationale reputatie

Nederland moet voorkomen dat internationale tegenstellingen afbreuk doen aan de reputatie van Nederland in de wereld. Daarom spreken Nederlandse diplomaten de bevolking in het buitenland, met name in de moslimwereld, steeds vaker rechtstreeks aan. Dat verklaarde minister Verhagen vandaag in Noordwijk bij de opening van een conferentie van het instituut Forum over publieksdiplomatie.

"Nederland komt op voor gedeelde waarden als vrijheid, gerechtigheid en medemenselijkheid," aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). "Op basis van die waarden zoeken we naar oplossingen voor spanningen en tegenstellingen. Mensen die tegenstellingen ten koste van alles op de spits willen drijven, beschadigen daarmee de reputatie en de belangen van ons land."

Nederland is nog steeds een sterk merk, en kan zich wat betreft bekendheid meten met de grote Europese landen. Dat blijkt uit onderzoek naar de internationale beeldvorming over Nederland dat het ministerie van Buitenlandse Zaken in 2009 in vijftien landen heeft laten uitvoeren. De bevolking in de vijftien landen geeft Nederland een rapportcijfer tussen de 6- en 8+. Nederland scoorde het laagst in de drie landen waar de bevolking in meerderheid uit moslims bestaat: Indonesië, Turkije en Egypte.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft drie regionale knooppunten voor publieksdiplomatie opgezet: in Washington, Beijing en Cairo. De knooppunten kunnen snel reageren bij incidenten, en op langere termijn het imago van Nederland bij opinieleiders in de regio versterken.

Verder is er een bezoekprogramma aan Nederland gestart voor jonge toekomstige leiders en journalisten uit wereldmachten, opkomende markten en andere belangrijke landen. In het kader van dit Dutch Visitors' Program brachten vorig jaar bijvoorbeeld veertien journalisten uit de Arabische wereld een bezoek aan Nederland.

Noot voor redacties (