Gemeente Rotterdam

10 februari 2010

Innovatieve samenwerking moet starter over drempel trekken

Gemeente en marktpartijen introduceren Starterscoach Wethouder Hamit Karakus (Wonen en Ruimtelijke Ordening) heeft vandaag certificaten uitgedeeld aan de eerste Starterscoaches. De Starterscoach zal op onafhankelijke basis potentiële koopstarters van a tot z begeleiden en adviseren bij het kopen van een eerste woonhuis. Met dit initiatief willen de gemeente Rotterdam en marktpartijen starters wijzen op de kansen die de startersmarkt biedt. Er zijn verschillende regelingen zoals de starterslening, koopsubsidie maar ook de verruiming van de Nationale Hypotheekgarantie waar veel starters niet van op de hoogte zijn.

Wethouder Hamit Karakus (Wonen en Ruimtelijke Ordening): 'De combinatie van deze aantrekkelijke regelingen en de lage prijzen vanwege de crisis maakt dat het kopen van een 1e woning juist nu tienduizenden euro's voordeliger is. Met de Starterscoach bieden wij de Rotterdamse koopstarters een gratis en onafhankelijke adviseur aan. Deze coach beoordeelt op basis van het budget en wensen welke regelingen en subsidies er gelden en zoekt mee naar aantrekkelijke starterswoningen. Hieruit rolt een advies op maat.' De Starterscoach is ontstaan uit samenwerking tussen de gemeente Rotterdam en diverse Rotterdamse woningmarktpartijen: hoofdsponsor Rabobank Rotterdam, Ooms en Woonvisie.

Onafhankelijk advies

De deelname van genoemde marktpartijen leidt niet tot een voorkeursadvies aan de koopstarter. De Starterscoach zal op onafhankelijke basis advies geven over geschikte banken of intermediairs. 'Dat commerciële partijen zich op deze manier conformeren is bijzonder, het toont vertrouwen en is een goed voorbeeld van innovatieve samenwerking tussen markt en gemeente', aldus wethouder Karakus.

Eerste woonadviseur via Twitter

De Rotterdamse Starterscoach is de eerste woonadviseur die zijn adviezen ook via Twitter gaat geven. Vanaf 10 maart is het nieuwe stadspromotiecentrum Rotterdam.info aan de Coolsingel 197 tijdens kantooruren het thuishonk van de Starterscoach. In de avonduren kunnen starters terecht bij de Gemeentelijke Bibliotheek. De Starterscoaches zijn op diverse manieren te bereiken: via de e-mail, telefoon, via de website 1ekoophuis.nl en via sociale netwerken op het internet.

1eKoophuis.nl

De Rotterdamse Starterscoach is onderdeel van de campagne '1eKoophuis.nl': een gezamenlijk initiatief van gemeente en bedrijfsleven. De campagne richt zich op jonge starters die zich oriënteren op het kopen van een 1e woning in Rotterdam. Op 1ekoophuis.nl kan men onder andere terecht voor algemene informatie over de Starterslening en het actuele woningaanbod voor starters.

Maatregelen stagnerende woningmarkt

Sinds de stagnerende woningmarkt heeft Rotterdam meerdere maatregelen genomen om de markt een duw in de rug geven. De startersmarkt wordt hierbij aangemerkt als een kansrijke markt. Om die reden besloot de gemeente Rotterdam in 2008 om het aanvragen van een starterslening mogelijk te maken voor alle nieuwbouwprojecten in de prijscategorie ¤ 163.625 k.k. tot ¤ 324.000 v.o.n. Daarbij kan de sstarter aanspraak maken op koopsubsidie. De maximale koopsom van elke woning is in dat geval ¤ 167.300,-. Aanvullend zijn verschillende bijeenkomsten georganiseerd in de stad voor zowel intermediairs als potentiële koopstarters met als doel hen te informeren over de regelingen en mogelijkheden die er zijn op de Rotterdamse startersmarkt. Dit heeft geleid tot ruim drie maal zoveel aanvragen voor een starterslening in 2009 ten opzichte van 2008. Met de introductie van de Starterscoach verwacht Rotterdam nog meer starters over de drempel te trekken.