Ingezonden persbericht


-Persbericht-

Rast Weekender bij Podium Mozaïek
wo 10 maart t/m zo 14 maart

Theater RAST is het huisgezelschap van Podium Mozaïek en samen hebben we de week van de première van Eleni & Roos omgedoopt tot RAST Weekender. Van woensdag 10 t/m zondag 14 maart staat alles in teken van Eleni & Roos. De RAST Weekender wordt afgesloten met een optreden van Meral & Tombaz op zondag 14 maart.

Eleni & Roos is een melancholische, maar ook humoristische voorstelling over twee eenzame dames die in een veranderend Istanbul op zoek zijn naar gerechtigheid. Twee oude jeugdvriendinnen en voormalig variétéartiesten, Eleni en Roos, zijn genoodzaakt hun huis in de oudste wijk van Istanbul te verkopen. De Griekse Eleni laat zich niet verjagen, tijdens de plunderingen en verwoestingen in 1955 niet, en nu ook niet. De Turkse Roos wil het verleden begraven en in deze opkomende stad een nieuw leven beginnen. Terwijl de stad om hen heen in rap tempo verandert, passeren onderwerpen als seks, mannen, euthanasie en liefde de revue. De vriendschap tussen de vrouwen komt in een ander daglicht te staan, als hun verleden steeds meer komt boven drijven.

Waar: Podium Mozaïek, Bos en Lommerweg 191
Wanneer: 10 t/m 13 maart | 21.00 uur

Het verhaal van de RAST theatervoorstelling Eleni & Roos is de aanleiding geweest voor de foto-expositie Groeten uit Amsterdam West. In deze voorstelling zien Eleni en Roos hun stad Istanbul in de loop der jaren veranderen: de oude wijken worden vervangen voor nieuwbouw, oude tradities verdwijnen samen met de oude generatie en maken plaats voor nieuwe tradities. Deze verandering ziet men in alle grote steden over de hele wereld, zo ook in Amsterdam West, het deel van Amsterdam waar de meeste culturen samen leven. Met Groeten uit Amsterdam West worden verhalen van bewoners uit Amsterdam West ontsloten aan het grote publiek. Groeten uit Amsterdam West is een foto-expositie van fotografe Sandra Hoogeboom, een verhalenbundel (door Shirley Brandeis) en een vertelvoorstelling over toen en nu, onder begeleiding van rasverteller Wijnand Stomp.

Waar: Podium Mozaïek, Bos en Lommerweg 191
Wanneer: 13 maart | 19.00 uur

Op zondag 14 maart vindt er eerst een discussie plaats om 13:30 uur bij Podium Mozaïek onder de naam O.T. te gast bij Rast. Bekijk scenes uit Eleni & Roos van het intercultureel theatergezelschap Theater RAST en uit Het huis van de stilte van O.T. Theater en woon vervolgens de discussie bij over de gezamenlijke thematiek met regisseurs en acteurs.

Eleni & Roos vertelt over een Griekse en Turkse vrouw op leeftijd in Istanbul. Het toneelstuk Het huis van de stilte naar het gelijknamige boek van Pamuk vertelt aan de hand van het leven van grootmoeder Fatma over drie generaties op het breukvlak tussen oost en west.

Eleni & Roos wordt door een Surinaamse en Antilliaanse actrice gespeeld en Het Huis van de Stilte door twaalf acteurs met diverse culturele achtergronden: Surinaams, Chinees, Nederlands en ook Turks.

Aanwezig zijn onder meer regisseur Mirjam Koen, actrice Lizzy Timmers en acteur Sadettin Kirmiziyüz van OT en van RAST regisseur ?aban Ol en de twee spelers: Manoushka Zeegelaar Breeveld en Paulette Smit.

Waar: Podium Mozaïek, Bos en Lommerweg 191
Wanneer: 14 maart | 13.30 uur

Om 15.00 uur wordt de Rast Weekender afgesloten met .

Meral & Tombaz

Meral & Tombaz neemt u mee naar het Istanbul van de jaren dertig en blaast nieuw leven in deze oude in vergetelheid geraakte muziek. Vanmiddag brengen ze ontroerende en melodieuze tango's, cabareteske kanto's, vrolijke liedjes over liters alcohol verslindende vrouwen, maar ook operettenummers over kibbelende echtlieden en flierefluiters, omlijst door gedichten, sketches en dans.

Voorafgaand aan de voorstelling kunt u van 14.30 tot 15.30 uur deelnemen aan een gratis introductieles tangodansen verzorgd door Tango Argentino Arjan & Marianne (www.tangoalma.nl). Inschrijven verplicht

Bestel nu het zeer voordelige combinatiekaartje voor de voorstelling Eleni & Roos en het concert van Meral & Tombaz voor slechts 19,50 (i.p.v. 30,-).

Waar: Podium Mozaïek, Bos en Lommerweg 191
Wanneer: zondag 14 maart | 15.00 uur

Podium Mozaïek is een internationaal cultuurpodium in Amsterdam- West. Het programma biedt (wereld)muziek, theater, comedy, cabaret en dans uit binnen- en buitenland. Meer informatie over het programma van Podium Mozaïek kunt u vinden op www.podiummozaiek.nl