Ingezonden persbericht


Activiteiten Maart TOP Delft

Let op! Woensdag 10 maart Delft Design!
Debat met Ute Schneider
Technologisch Innovatief Complex Delft (TICD) campus In de Structuurvisie 2030 is DelftTech park TICD aangekondigd, met een campus ambitie. N.a.v. de publicatie Campus and the City, van Kersten Hoeger en Kees Christiaanse is Ute Schneider (KCAP) gevraagd naar haar visie op het campus-concept, samen met betrokkenen bij de Structuurvisie.

Donderdag 11 maart

Lezing door Arno Wielders van Space Horizon
Space Based Solar Power
Deze interessante technologie heeft de potentie heeft om onze aardse energievoorziening drastisch te revolutioneren. Ontwikkeling op het gebied van lichtgewicht zonnepaneelfilms en energieoverdracht met microgolfstraling, en de verwachte stijgende energieprijs brengen deze klimaatvriendelijke oplossing binnen handbereik.

Let op! Woensdag 17 maart

Delft krijgt stadsbouwmeester, debat over deze nieuwe functie. Delft Design ondersteunt het besluit en stelt tegelijkertijd kritische vragen over de inpassing van de nieuwe functie ten opzichte van Welstand en hoofd RO, vanuit de wetenschap dat het mis kan gaan. Aan dit debat doen een aantal (ex)stadsbouwmeesters en fractievoorzitters van de raad mee.

Donderdag 18 maart

Lezing door vijf IO studenten

Kaya, Better future mobile academy
TU Delft studenten hebben Žthe mobile academyÂŽ ontworpen, geschikt voor het geven van onderwijs in Kenia. De Academy maakt het mogelijk om onderwijs te geven op verschillende locaties op het platteland in Kenia. De Academy is flexibel in gebruik en stimuleert en ondersteunt verschillende werkvormen.

Donderdag 25 maart
Lezing door Hiltrud Pötz van Opmaat
Duurzaam stedelijk waterbeheer; aantrekkelijk, ecologisch en klimaatbestendig Een bloemlezing van uiterst geslaagde voorbeelden uit Nederland en Europa, suggesties voor toepassingsmogelijkheden bij het klimaatbestendig maken van onze steden en een presentatie van de eerste resultaten van de klimaatateliers voor Delft Spetterstad.

Tentoonstellingen in maart

Bliepbliep! geluiden uit de computer, luister, speel, geniet Moving Machines hightech machines van Paul van Twist Onderweg foto's van Jemima de Brauwere

Langere stukken:

Woensdag 10 maart
Debat met Ute Schneider

Campus, ontwerpmethode voor Technologisch Innovatief Complex Delft De gemeente Delft heeft recent een Structuurvisie 2030 vastgesteld (www.gemeentedelft.info) Daarin wordt onder meer een DelftTech park aangekondigd, het Technologisch Innovatief Complex Delft TICD. De ambitie is om daarin het campus concept verder te ontwikkelen.

De ontwerpersvereniging Delft Design organiseert ism Technisch Ontmoetings Punt TOP rond de Structuurvisie een aantal debatten. Een debat rond DelftTech / TICD past in die reeks. Onlangs verscheen ook de publicatie Campus and the City, van Kersten Hoeger en Kees Christiaanse (KCAP, Rotterdam, Zürich), waarin een brede waaier van campus voorbeelden is onderzocht. Dit inspireerde ons om KCAP te vragen een toelichting te geven en een aantal stellingen mee te geven aan het debat. Delft Design heeft Ute Schneider bereid gevonden om namens KCAP haar visie op het campus-concept te geven.

In eerdere debatten (Science Port Holland, Osiris) is het thema al aangesneden. In dit debat staat het campus-concept als ontwerpmethode centraal. Ook zullen betrokkenen bij de uitvoeringstrategie van de Structuurvisie rond het campus-concept worden uitgenodigd.

Donderdag 11 maart

Lezing door Arno Wielders van Space Horizon

Space Based Solar Power (SBSP)
Een zeer interessante technologie die de potentie heeft om de energievoorziening van de Aardse economie drastisch te revolutioneren. Door technologieontwikkeling op het gebied van lichtgewicht zonnepaneelfilms en energieoverdracht met microgolfstraling, en de verwachte stijgende energieprijs in de nabije toekomst, is deze klimaatvriendelijke oplossing binnen handbereik aan het komen. Arno Wielders van Space Horizon doet het éen en ander uit de doeken.

Woensdag 17 maart
Debat over de nieuwe functie van stadsbouwmeester

Stadsbouwmeester in Delft
Op de site van de Gemeente Delft staat het volgende te lezen: Voorstel voor Delftse stadsbouwmeester.
Het college heeft op verzoek van de gemeenteraad een voorstel uitgewerkt voor de aanstelling van een stadsbouwmeester. De raad heeft hierover in november vorig jaar een motie aangenomen. Het gemeentebestuur vindt dat een stadsbouwmeester kan bijdragen aan een hoge kwaliteit van stedenbouw en architectuur. De stadsbouwmeester kan de discussie hierover stimuleren en zorgen voor een snellere en betere ontwikkeling van projecten en het uitbouwen van het welstandsbeleid. Daarom moet de stadsbouwmeester een erkende en gezaghebbende autoriteit zijn in het vakgebied, met een uitgesproken visie en ruime ervaring met stedelijke projecten. De stadsbouwmeester moet goed kunnen communiceren met de bij grote projecten betrokken marktpartijen, ambtelijke organisatie en gemeentebestuur en in staat zijn om tegenstellingen te overbruggen. Het college stelt voor om de stadsbouwmeester aan te stellen voor 2,5 dag per week.

Delft Design organiseert een debat over deze nieuwe functie van stadsbouwmeester in Delft. Het raadsbesluit heeft de volledige instemming van Delft Design, maar er zijn echter nog een aantal vragen te beantwoorden over de positie en het profiel van deze nieuwe functionaris. De rol die de stadsbouwmeester gaat vervullen hangt sterk samen met de organisatie van de diensten die de ruimtelijke ordening behartigen en de relatie tussen deze diensten (en niet te vergeten de Welstandscommissie) en het politieke bestuur van de gemeente, te beginnen met de verantwoordelijke wethouder(s), het gehele College van B&W en de Raad. Hoeveel ruimte heeft bijvoorbeeld op dit moment het hoofd RO om het ruimtelijk en architectonisch beleid in de gemeente te bepalen? En hoeveel ruimte, bevoegdheden en gezag krijgt een stadsbouwmeester? En vooral: hoe is de functie van de stadsbouwmeester ingebed in dit geheel ?

In een aantal steden in Nederland kent men de functie van stadsarchitect (of -bouwmeester, dan wel -stedenbouwer). In Haarlem, Leiden, Groningen en Amersfoort vervult deze functionaris een succesvolle rol om visie en samenhang in de ruimtelijke stedelijke processen en ontwikkelingen te verkrijgen. Er zijn verschillende profielen te onderscheiden:
1-De stadsarchitect als supervisor en intensieve begeleider van grote bouwprojecten, in samenwerking met Welstand. Haarlem kent een lange traditie van stadsbouwmeesters: Wiek Röling, Thijs Asselbergs, Joost Slangen en (recent benoemd) Max van Aerschot.
2-De stadsstedenbouwer, die als stedenbouwkundige op een hoger schaalniveau opereert. Donald Lambert heeft in Leiden vooral de binnenstedelijke verdichtingen en transformaties begeleid. De dienst werkte binnen de ideevorming van het grote schaalniveau dat door Donald Lambert werd bepaald. In Den Haag is Hans Kuiper nu een soort onofficiële stadsarchitect/ stedenbouwer als hoofd Stedenbouw. De eerdere stadsstedenbouwer Maarten Schmitt stond als stadsstedenbouwer naast de ontwerpende afdeling, waardoor hij de ontwerpers niet direct kon aansturen.
3-De stadsbouwmeester als controleur van de complexe processen bij stedelijke vernieuwingen. Noud de Vreeze vervult deze rol in Amersfoort. In Groningen bestaat een combinatie van bovenstaande profielen: Niek Verdonk is de stadsarchitect en Tjerk Ruimschotel de stadsstedenbouwer.

In het voorgenomen debat zullen de volgende vragen worden gesteld:
1- Wat wordt (gezien de beoogde doelstelling zoals in het Raadsvoorstel verwoord) de positie van de Delftse stadsbouwmeester in het geheel van de Delftse politiek/bestuurlijke, ambtelijke (en adviserende) organisatie? Wat worden zijn/haar bevoegdheden en hoe verhouden die zich tot de huidige organisatie? Is de huidige organisatie geschikt en in staat zo'n functionaris te accommoderen en de potentiële meerwaarde van de functie ook te benutten? Wat is de relatie met de supervisoren van de Spoorzone (Frits van Dongen) en van Technopolis (Kees Kaan)?
2- Welk profiel is (dan) het meest geschikt voor Delft?
3-Hoe is de interne structuur van de diensten die RO behartigen georganiseerd? Wat is de positie van bijvoorbeeld hoofd RO ten opzichte van de stadsbouwmeester?
4-Wat wordt de verhouding met de Welstandscommissie?

Er worden een aantal stadsbouwmeesters uitgenodigd die hierover hun mening te geven en over hun ervaringen vertellen, dan wel in debat gaan, samen met belangstellenden en raadsleden. Ernst Damen (PvdA) en Job Veltman (Stip) zijn de initiatiefnemers voor de functie van de stadsbouwmeester in Delft.

Jasper van Zwol
Namens het bestuur van Delft Design

Donderdag 18 maart
Lezing door vijf studenten van OI

Kaya, Better future mobile academy
Vijf studenten van industrieel ontwerpen hebben voor de organisatie Better Future onderzoek gedaan naar de organisatie en facilitatie van onderwijs in Kenya. In de huidige situatie zoekt Better Future naar een locatie voor de trainingen. In het nieuwe concept zal ÂŽthe mobile academyÂŽ rondreizen en op inspirerende locaties een leeromgeving opbouwen.

Het ontwerp van een mobile academy maakt het mogelijk om trainingen te geven op verschillende locaties op het platteland in Kenya. De academy is flexibel in gebruik en stimuleert en ondersteunt verschillende leeromgevingen. Moeilijk aan het traject was de spanning tussen het innovatieve, inspirerende en professionele karakter van de academy, terwijl tegelijkertijd de academy vervoerbaar moet zijn over het platteland en betaalbaar moet zijn voor de investeerders. Het uiteindelijke resultaat is een inspirerende en innovatieve leeromgeving!

Aan de hand van een lezingen zullen de studenten vertellen over hun reis en bevindingen in Kenya, het functioneren van de mobile academy en de rol van de academy in de lokale gemeenschap.

Donderdag 25 maart
Lezing door Hiltrud Pötz van Opmaat

Duurzaam stedelijk waterbeheer; aantrekkelijk, ecologisch en klimaatbestendig Een bloemlezing van uiterst geslaagde voorbeelden uit Nederland en Europa, suggesties voor toepassingsmogelijkheden bij het klimaatbestendig maken van onze steden en een presentatie van de eerste resultaten van de klimaatateliers voor Delft Spetterstad.

Tentoonstellingen in maart

BliepBliep! vanaf 4 februari
Reizende tentoonstelling over het geluid uit de computer. Luister naar de allereerste computers, fabriceer je eigen muziek en doe mee met de retrogames!

Moving Machines
Unieke ambachtelijke hightech machines van kunstenaar Paul van Twist.

Onderweg
foto's van Jemima de Brauwere