Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Fluorescent Adolescent

Gravitation, 2007, serie van 26 polaroids

In de internationale fotografietentoonstelling Fluorescent Adolescent draait het om de speelse, experimenterende houding van de opgroeiende, die voortdurend zijn eigen grenzen verlegt, maar daarmee ook noodgedwongen die van zijn omgeving. Een dergelijke houding behoort vaak tot de herinneringen aan de puberteit zoals ook in het enigszins nostalgische liedje Adolescent Fluorescent van de Britse Band Arctic Monkeys: Nothing seems as pretty as the past though / that Boody Mary's lacking Tabasco / Remember when you used to be a rascal? In de hier getoonde werken changeren ervaringen uit deze levensfase naar ideeën en idealen die ook later worden gekoesterd; het gaat om een attitude die veel kunstenaars simpelweg eigen is. Dat dit regelmatig tot botsingen en nieuwe, soms ook bizarre situaties leidt, ligt voor de hand. Grap en gevaar liggen dan opeens verrassend dicht bij elkaar. In een sfeer van onbezonnenheid en argeloze (over)moed gaat het steeds om de vraag welk te nemen risico nog aanvaardbaar is. Uiteraard kan men daar alleen proefondervindelijk achter komen, met het nodige vallen en opstaan. Om de schade te beperken, biedt een gedegen risico management uitkomst: wie van tevoren calculeert, hoeft achteraf minder na te denken en kan zich volop concentreren, om zijn dromen te koesteren, successen te vieren of om zijn wonden te likken...

Fluorescent Adolescent is te zien in de SCHUNCK* bibliotheek op niveau +2 en +3. De tentoonstelling maakt deel uit van (Out of) Control, de 7de Internationale Biënnale van Fotografie en Visuele Kunsten in Luik. In het museum voor moderne en hedendaagse kunst Mamac van Luik presenteert SCHUNCK* in dit kader tevens de Amerikaanse kunstenaar Ed Templeton.

Het thema van de expositie Fluorescent Adolescent verwijst tevens naar het motto van de Boekenweek 2010: Titaantjes - Opgroeien in de letteren. Voor de tweede keer presenteert SCHUNCK* met dit project een tentoonstelling in de ruimtes van bibliotheek, die inhoudelijk raakvlakken met het geschreven woord zoekt en literatuur en beeldende kunst verbindt.

Speciale evenementen:
10 maart 2010, 17u: Vernissage Fluorescent Adolescent en Boekenweek 2010 16 maart 2010, 19u: Rondleiding door de tentoonstelling en filmvertoning Juno, i.s.m. filmhuis De Spiegel. Reserveren / kaarten via SCHUNCK* balie in de hal van het Glaspaleis, tel: 045-5772200.

SCHUNCK*

Bongerd 18, Heerlen
T 045-5772200

////////////



Ingezonden persbericht