Ingezonden persbericht


Persbericht, 3 maart 2010

Getraumatiseerde overlevende Schipholbrand wegbonjouren in Frontex-charter

De overheid wil Ricky Osagiaduwen 10 maart a.s. per Frontex-chartervlucht uitzetten naar Nigeria. De IND zegt dat Ricky in Nigeria behandeld kan worden voor zijn Post Traumatisch Stress Syndroom, veroorzaakt door de Schipholbrand; er is echter niets geregeld na aankomst, behalve dat hij een medisch paspoort meekrijgt.

Een voorlopige voorziening is op 2 maart afgewezen, dus staat niets de uitzetting meer in de weg, aldus advocaat A.C. de Klerk van advocatenkantoor De Binnenstad.

De IND heeft gekozen voor de goedkoopste en meest vernederende manier van uitzetten: niet per lijnvlucht, maar per charter, die diverse Europese luchthavens afgaat om 'deportees' op te halen en die als menselijk vee terug te vliegen naar hun land van herkomst. Bekend is dat op dit type zwaar bewaakte vluchten mensen veelal geboeid, zelfs soms gedrogeerd op een brancard, afgevoerd worden.

Momenteel zit Ricky in Kamp Zeist op een speciale afdeling, 'gebouw 52', voor mensen die 'extra zorg behoeven'. Hij is daar naartoe overgeplaatst vanuit detentiecentrum Alphen aan den Rijn, omdat met name Kamp Zeist gespecialiseerd zou zijn in het detineren en behandelen van mensen met PTSS. Ricky vertelde ons dat het dagprogramma in gebouw 52 zeer sober is: men mag slechts 2 x 1.45 minuten per dag de cel uit ? dat betekent dus 20 ½ uur per dag in eenzame opsluiting - in gebouw 52 wordt geen cel gedeeld.

Ricky?s psycholoog in Kamp Zeist blijkt dezelfde als die hij had in Alphen ? degene die zijn trauma toeschreef aan stress door opsluiting en hem aanraadde tv te kijken.
Nog zeer onlangs werd Ricky met veel geweld geboeid en mishandeld en in de isolatiecel (= kale cel, geen radio/tv, zitelement voor overdag, ?s nachts een matras, speciale kleding) gegooid. Daar werden hem de kleren met boeien nog aan van het lijf gerukt. Een maatregel voor zijn eigen veiligheid heet dat dan. Als reden voor deze 'maatregel' werd opgegeven dat hij over de telefoon tegen iemand zou hebben gezegd dat hij zichzelf wat zou aandoen. Of dit klopte werd hem pas na een paar dagen in de isolatiecel gevraagd.

Het is begrijpelijk dat Ricky's geestelijke stabiliteit op deze manier hard achteruit gaat. Inmiddels slaapt hij vrijwel niet meer, heeft allerlei lichamelijke stressklachten en doorlopend tranende ogen als gevolg van een chronische oogontsteking die niet behandeld wordt. Het is meer dan schandalig hoe justitie met deze man omgaat: ze erkennen dat hij zorg nodig heeft, maar gooien hem wel in de isolatiecel, en gaan hem ook nog uitzetten zonder enige controle op nazorg.

Als de overheid zo fatsoenlijk is als ze voorgeven te zijn, dienen ze Ricky onmiddellijk op vrije voeten te stellen en hem een permanente verblijfsvergunning te geven, als pleister op de wonde voor het trauma dat hem door de overheid is aangedaan.




Ingezonden persbericht