Ingezonden persbericht


*Zes kilometer wandelen met zes liter water op je rug*

Duizenden scholieren in actie voor moeders in ontwikkelingslanden

*Internationale gezondheidsorganisatie Simavi vraagt de komende tijd tijdens de campagne 'wie draagt de wereld?' aandacht voor de cruciale rol die moeders in ontwikkelingslanden spelen voor de gezondheid van hun gezin. Zo zorgen moeders bijvoorbeeld elke dag dat hun kinderen veilig water kunnen drinken. Dat is een zware verantwoordelijkheid. Het is vaak uren lopen en onveilig drinkwater zorgt voor dodelijke ziektes als cholera en tyfus. Een belangrijk onderdeel van de campagne is het evenement Wandelen voor Water. In maart krijgen 6.000 kinderen van 100 basisscholen les over het belang van water voor de gezondheid van mensen en de rol van moeders hierbij. En op 24 maart ervaren de Nederlandse scholieren uit groep 7 en 8 wat hun leeftijdsgenootjes in ontwikkelingslanden dagelijks meemaken: kilometers lopen met zware emmers drinkwater. Samen met Simavi hopen ze een groot geldbedrag op te halen voor een waterproject in Kenia. De kinderen starten om 9.00 uur samen met bekende Nederlan ders en burgemeesters in Heemskerk, Den Haag, Hoofddorp, Assen, Dordrecht, Enkhuizen en Overveen. *


* *

*Gewicht van de wereld op hun schouders*

"Het is geweldig dat zoveel kinderen meehelpen," zegt Rolien Sasse, directeur van Simavi. "Met hun steun kan Simavi nog meer moeders in Kenia helpen aan veilig drinkwater. En dat is hard nodig, want deze moeders dragen bijna letterlijk het gewicht van de wereld op hun schouders. Het is inspirerend om te zien hoe sterk zij zijn. Maar ze hebben wél een steuntje in de rug nodig want de problemen waar ze mee te maken hebben zijn groot. Nog steeds sterven dagelijks duizenden kinderen omdat iets simpels als veilig drinkwater ontbreekt. We werken daarom altijd met de moeders samen door er bijvoorbeeld voor te zorgen dat er een waterpomp in het dorp komt. En we trainen moeders zodat ze in de toekomst zelf verantwoordelijkheid kunnen nemen voor het onderhoud ervan".


* *

*Wie draagt de wereld?*

Naast het evenement Wandelen voor Water, een initiatief van Aqua voor All, bestaat de campagne 'wie draagt de wereld?' uit meer activiteiten. Zo kunt u tot 25 maart in het stadhuis in Den Haag een fototentoonstelling bezichtigen van de hand van Magnum fotograaf Olivia Arthur. De tentoonstelling laat zien hoe een drinkwater programma van Simavi in Tanzania en Oeganda het leven van moeders en hun gezinnen heeft verbeterd. Van 14 t/m 20 maart collecteren 12.000 vrijwilligers om drinkwater programma's mogelijk te maken. Op www.simavi.nl/wiedraagtdewereld vindt u een overzicht van onze activiteiten en filmpjes waarin Afrikaanse en Aziatische moeders aan het woord worden gelaten over hun leven en over de gezondheid van hun gezin.


* *

*Noot voor de redactie,