Ingezonden persbericht


Persbericht
CNV Vakmensen

10 maart 2010, Utrecht

------

CNV Vakmensen blij dat commotie over dekvloeren is afgedekt

Goede regels voor zandcementvloerleggers

'Het is goed dat deze afspraken zijn gemaakt tussen de afbouwbedrijven, het bedrijfschap en de vakbonden. De werkgelegenheid van een kleine 1.000 werknemers dreigde in het geding te komen.' Zo reageert bestuurder Roel van Dijk van CNV Vakmensen op het bereikte akkoord over de regels rondom arbeidsomstandigheden voor zandcementvloerleggers.

CNV Vakmensen, de Nederlandse Ondernemersvereniging voor Afbouwbedrijven (NOA), FNV Bouw, en het Bedrijfschap Afbouw overlegden de afgelopen tijd intensief en constructief met de Arbeidsinspectie over de zandcementdekvloeren. Publicaties over de arbeidsomstandigheden hadden geleid tot onrust bij vloerenbedrijven en hun opdrachtgevers.

Intussen hebben Arbeidsinspectie en bedrijfstak overeenstemming bereikt. De bedrijfstak heeft toegezegd te zullen werken aan nog betere arbeidsomstandigheden. Daarvoor is een overgangstermijn van vijf jaar afgesproken.

Het betekent dat zandcementdekvloeren de komende jaren gewoon gelegd kunnen blijven worden.

Te zwaar werk wordt terug gedrongen door werkzaamheden te mechaniseren. Hoe dat het best kan wordt nog onderzocht en die hulpmiddelen worden vervolgens ontwikkeld. Daarmee is de bedrijfstak toekomstbestendig en zal nog moderner worden, zo licht Roel van Dijk toe.

Ook zijn normen afgesproken voor het maximaal aantal meters die een persoon mag leggen per dag.




Ingezonden persbericht