Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hilversum, 10-03-2010

AVRO DE PRAKTIJK: GEZONDHEIDSRAAD MOET GEVAREN BOKSEN OPNIEUW ONDERZOEKEN

,,De gezondheidsraad moet een nieuw onderzoek doen naar de veiligheid van amateurboksers of amateursporters die andere contactsporten beoefenen. Nu er een dode is, moet je niets uitsluiten, zelfs niet het stopzetten van deze vormen van sportbeoefening." Dat zegt klinisch neuropsycholoog en oud-lid van de Gezondheidsraad Erik Matser vandaag in het Radio 1-programma De Praktijk van de AVRO.

Matser reageerde in De Praktijk op de dood van een 24-jarige bokser, gisteravond in een Rotterdamse sportschool. De bokser overleed volgens getuigen tijdens het sparren en nadat hij door een klap op zijn hoofd tegen de grond was geslagen.

,,Het is helemaal mis gegaan op de training en met het toezicht tijdens de training. Dit had nooit mogen gebeuren, het is geen ongeluk. Het heeft te maken met het doel van boksen, daarin is het hoofd gewoon een trefvlak. Dat zijn zaken die heel veel supervisie vragen. De verschillende contactsporten zijn erg aan het verharden, ik vrees dat het niet bij dit voorbeeld zal blijven."

Matser deed in 2003 al onderzoek naar hersenschade door boksen in opdracht het ministerie van VWS. Hij adviseert meer en beter toezicht tijdens trainingen en het gebruik van beter materiaal zoals handschoenen en hoofdbescherming. ,,Vooral mensen die gewoon in een sportschool trainen waar geen medisch toezicht is en geen speciaal opgeleide trainers lopen risico."

AVRO De Praktijk, elke werkdag van 14.00 tot 15.00 uur op Radio 1. Meer informatie en terugluisteren op depraktijk.avro.nl