Provincie Overijssel

Besluitenlijst Van 9 maart 2010

Onderwerp: Toezending achtergrondmateriaal Midterm review (MTR) aan Provinciale Staten. (GM-beslissing d.d. 04-03-2010) Kenmerk: 2010/0036845

Naar aanleiding van een technische briefing aan de Commissie Ruimte, Water en Duurzaamheid (RWD) over de uitvoering van de Midterm review Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG), wordt achtergrondmateriaal naar Provinciale Staten gezonden. Gedeputeerde Jansen wordt hiertoe gemandateerd.

Onderwerp: Inpassing spoorlijn Haaksbergen-Boekelo in Omgevingsvisie (GM-beslissing d.d. 08-03-2010) Kenmerk: 2010/0037259

Museum Buurt Spoorweg heeft een schriftelijk verzoek ingediend tot aanpassing van de beleidstekst en het kaartmateriaal van de Omgevingsvisie op het punt van de spoorlijn Haaksbergen - Boekelo. GS besluiten om op dit moment op dit punt niet tot wijziging van de Omgevingsvisie over te gaan.

Onderwerp: Brief aan Dhr. Soetermeer inzake achtergrondinformatie en gegevens op provincieniveau (GM-beslissing d.d. 08-03-2010) Kenmerk: 2010/0032730

GS informeren dhr. Soetermeer over zijn brief aan CdK Jansen wat de rol van de provincie is in de ruimtelijke processen die gevoerd zijn voor een bouwproject in Zwolle.

Onderwerp: Actualiseren opdrachten inrichtingscommissies en opdrachtgevende gemeenten (GM-beslissing d.d. 08-03-2010) Kenmerk: 2010/0027168

Gedeputeerde Staten hebben landinrichtingscommissies een nieuwe geactualiseerde opdracht gegeven. Daarnaast hebben Gedeputeerde Staten gemeenten die als opdrachtgever voor inrichtingscommissies optreden gevraagd hetzelfde te doen. Dit is nodig omdat de provincie in het kader van de bestuursovereenkomst met het rijk een resultaatsverplichting is aangegaan voor het realiseren van prestaties op het terrein van onder meer landbouw, natuur, water en recreatie. Landinrichting is in veel gevallen het instrument dat ingezet wordt om deze prestaties te realiseren en daarom is het van belang dat de commissies die belast zijn met de uitvoering van landinrichting weten wat de provincie van hen verwacht.

Onderwerp: Inspectiebezoek gemeentearchief Enschede (GM-beslissing d.d. 09-03-2010) Kenmerk: 2010/0016738

GS hebben kennis genomen van het verslag van het inspectiebezoek aan het gemeentearchief Enschede op 27 oktober 2009. GS constateren dat de archiefbewaarplaats aan de wettelijke eisen voldoet. GS hebben kennis genomen van de beoogde investering in een klimaatinstallatie voor de archiefbewaarplaats. De zorg voor het gemeentearchief is in Enschede goed op orde.

Onderwerp: Intentieverklaring rondweg Weerselo (GM-beslissing d.d. 09-03-2010) Kenmerk: 2010/0035563

Gedeputeerde staten en burgemeester en wethouders van Dinkelland hebben afgesproken dat zij in het kader van het bereiken van een akkoord over de reductie van stikstofdepositie en de beschikbare ontwikkelruimte voor sectoren al het mogelijke zullen doen om ruimte te creëren voor de aanleg van de rondweg Weerselo Oost, binnen de Programmatische aanpak stikstof of op andere wijze.

Onderwerp: Reactie GS op motie Antuma-Duisterwinkel inzake N 348 Raalte-Ommen in relatie tot Omgevingsvisie Kenmerk: 2009/0203323

Gedeputeerde Staten berichten aan Provinciale Staten over de uitvoering van de motie Antuma-Duisterwinkel inzake de N348 Raalte-Ommen. GS stellen voor aan PS dat zij een voorstel over de financiering en de vervolgaanpak van de N348 Raalte-Ommen zullen meenemen binnen een brede integrale afweging omtrent de prioritering en financiering van andere projecten binnen de provincie die benoemd zijn in de Omgevingsvisie. Voorgesteld wordt de beantwoording van de motie Antuma-Duisterwinkel in verband daarmee aan te houden.

Onderwerp: Zwerfjongeren in Overijssel.
Kenmerk: 2010/0026740

Op verzoek van de statencommissie Jeugd, Sociale infrastructuur en Cultuur heeft GS onderzoek laten uitvoeren naar de stand van zaken van zwerfjongeren in Overijssel. Daarnaast is recent wederom een onderzoek van de Algemene Rekenkamer verschenen over zwerfjongeren. Op grond van de conclusies van beide rapporten hebben GS, passend bij de provinciale rol, enkele acties voor de komende tijd vastgesteld. Deze acties zijn ondersteuning van gemeenten bij de uitbreiding van de opvangcapaciteit voor zwerfjongeren, het bekijken van de indicatiestelling voor zwerfjongeren, een betere aansluiting tussen de provinciale jeugdzorg en de gemeentelijke maatschappelijke opvang en de stimulering van bijzondere woonvoorzieningen voor zwerfjongeren.

Onderwerp: Europese programma's, beschikkingen Operationeel Programma EFRO 2007-2013 Regio Oost-Nederland Kenmerk: 2010/0039157

In samenwerking met Gelderland wordt het Operationeel Programma EFRO 2007-2013 Regio Oost-Nederland (GO-Oost-Nederland) gerealiseerd. In het Operationeel Programma worden innovatieprojecten van het bedrijfsleven ondersteund en projecten van de stedelijke netwerken en steden die gericht zijn op het versterken van het innovatieklimaat. Binnen dit programma wordt aan 1 project een bijdrage beschikbaar gesteld: · Thermoplastisch Composieten Research Center (TPRC). In dit project werken internationale, nationale en regionale partijen in een onderzoekscentrum met de Universiteit Twente samen aan de ontwikkeling van nieuwe materialen (Thermoplastisch Composieten). Op dit moment gaat het om de bedrijven Boeing, Ten Cate en Stork Fokker. Zodra het programma is opgestart, zullen meer (onder andere internationale) bedrijven zich gaan aansluiten. De subsidie wordt verstrekt voor twee onderdelen: het opzetten van een kenniscluster en het uitvoeren van een onderzoeksprogramma. De totale kosten van het project bedragen 8,1 mln. euro. Voor dit project wordt een bijdrage door de provincie beschikbaar gesteld van maximaal ¤ 600.000,--, uit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling wordt maximaal ¤ 1.442.727,-- en vanuit EZ cofinanciering EFRO 2007-2013 ¤ 1.009.273,--. De overige financiering bestaat uit een bijdrage van de deelnemende partijen (¤ 4.054.000,--) en een bijdrage van Regio Twente (¤ 1.002.000,--).

Onderwerp: schriftelijke vragen baanlengte luchthaven Twente Kenmerk: 2010/0041065

GS bevestigen in antwoord op schriftelijke vragen van statenlid mw. Dertien-van der Nagel van de fractie van Groen Links dat de lengte van de startbaan van luchthaven Twente 3000 meter bedraagt, waarvan nu 2400 meter bruikbaar is voor starten en landen. In de structuurvisie is de mogelijkheid opgenomen de volledige 3000 meter bruikbaar te maken. De kosten daarvan zijn voor rekening van de luchthavenexploitant.

Onderwerp: Regionale waterkeringen; maatgevende hoogwaterstanden; aanvulling mhw's Sallandse weteringen. Kenmerk: 2010/0034441

Gedeputeerde Staten houden op grond van de Waterwet het toezicht op de waterkeringen in Overijssel. GS hebben op grond van artikel 4.2.2 van de Omgevingsverordening maatgevende hoogwaterstanden (mhw's) voor de Sallandse weteringen (inclusief Zwolle) vastgesteld. De mhw's van de andere regionale waterkeringen waren reeds op 5 januari 2010 door Gedeputeerde Staten vastgesteld. De mhw's zijn bedoeld om te toetsen of de regionale waterkeringen in de huidige situatie de vastgestelde waterstanden kunnen keren en dus voldoende veiligheid kunnen bieden. Deze toetsing wordt uitgevoerd door de beheerders van waterkeringen, meestal de waterschappen.

Onderwerp: Instelling Adviescommissie Schade Grondwater Kenmerk: 2010/0024641

Bij de inwerkingtreding van de Waterwet (22 december 2009) is de Grondwaterwet komen te vervallen. Hierdoor is ook de juridische grondslag voor de Commissie van Deskundigen Grondwaterwet komen te vervallen. De commissie was door de 12 provincies ingesteld als onafhankelijke adviescommissie voor het bepalen van schade die het gevolg is van grondwateronttrekkingen en/of bijbehorende infiltraties. Op grond van de bepalingen van de Omgevingsverordening dient een nieuwe commissie te worden ingesteld. De 12 provincies hebben besloten tot voortzetting van deze gezamenlijke Commissie onder de Waterwet. Hiertoe zijn nu het instellingsbesluit en een bijbehorende overeenkomst vastgesteld. De commissie heeft zijn zetel in Utrecht. Het secretariaat zal worden ondergebracht bij de Dienst Landelijk Gebied te Utrecht.

Onderwerp: Uitgangspunten en Bodemgeschiktheidsklassenkaart herverkavelingsblok Enter-Ypelo Kenmerk: 2010/0035111

Gedeputeerde Staten hebben het door de Uitvoeringscommissie Enter opgestelde Uitgangspunten voor het herverkavelingsblok Enter-Ypelo en de Bodemgeschiktheidsklassenkaart vastgesteld. De kaart en de Uitgangspunten dienen als voorbereiding voor het opstellen van het Ruilplan en de Lijst van geldelijke regelingen Enter-Ypelo.

Onderwerp: Verzoek om interventie vergunningverlening geitenbedrijf Zeldam Kenmerk: 2010/0039455

De provincie is door BAWA Rechtspraktijk te Haaksbergen verzocht om, ingeval van het verlenen van een milieuvergunning voor een geitenhouderij te Zeldam door Burgemeesters en Wethouders (B&W) van Hof van Twente, en indien deze vergunningverlening niet wordt teruggedraaid door de raad van deze gemeente, te interveniëren. De gemeente Hof van Twente is bevoegd gezag voor het verlenen van de milieuvergunning en Gedeputeerde Staten zien geen aanleiding om op het verzoek van BAWA Rechtspraktijk in te gaan.

Onderwerp: Overbruggingsjaar subsidiering schaapskuddes Kenmerk: 2010/0040979

Gedeputeerde Staten hebben besloten om drie schaapskuddes die grazen in de natuurgebieden het Haaksbergerveen, de Borkeld en enkele natuurterreinen in Noordoost Twente nog eenmaal in 2010 met subsidie te ondersteunen. In totaal bedraagt het subsidebedrag 60.000,-- euro.

Onderwerp: Uitbreiding raad van toezicht Museum de Fundatie Kenmerk: 2010/0038015

Gedeputeerde Staten besluiten de heer dr. G.L. Sporre, op voordracht van de Raad van Toezicht Stichting Hannema-de Stuers Fundatie, te benoemen tot lid van diezelfde Raad van Toezicht.

Onderwerp: Invulling nieuwe kaders en werkwijze Omgevingsvisie Kenmerk: 2010/0035208

Provinciale Staten hebben vorig jaar de Omgevingsvisie vastgesteld. Hierin is het beleid van de provincie met betrekking tot de fysieke leefomgeving vastgelegd. De Omgevingsvisie is dan ook onder meer een herziening van het streekplan, het waterhuishoudingsplan, het milieubeleidsplan en het provinciale verkeers- en vervoerplan. Gedeputeerde Staten hebben kennis genomen van de aanpak met betrekking tot de invulling van de Omgevingsvisie. De kern ervan is dat samen met partners verder invulling wordt gegeven aan de veranderende kaders en werkwijze zoals die volgen uit de vernieuwende aanpak uit de Omgevingsvisie. Hierbij staat het kennisdelen en -verwerven centraal. Uitgangspunt is dat de beschikbare kennis van verschillende partners voor een ieder op een vernieuwende wijze beschikbaar komt, zowel voor de geïnteresseerde als de professional.

Onderwerp: Subsidiebeschikkingen pMJP/POP2/LEADER
Kenmerk: 2010/0040005

Gedeputeerde Staten hebben besloten tot het afgeven van 6 positieve subsidiebeschikkingen een het aanhouden van een project in het kader van het Provinciaal Meerjarenprogramma voor het landelijk gebied. Voor de positief te beschikken projecten is naast een provinciale subsidie tevens een subsidie in het kader van het Europees subsidieprogramma Plattelandsonwikkelings-programma 2007-2013 (POP-2) beschikbaar. Er wordt subsidie verstrekt voor zeven projecten in het kader van de LEADER-as van het POP-2. Dit betreft een bottom up aanpak in 6 gebieden in Overijssel met sterke betrokkenheid van gemeenten, inwoners en ondernemingen. De initiatieven dragen bij aan de sociale en economische vitaliteit van het platteland in Overijssel. Subsidie wordt verleend voor:
* verplaatsen, verbouwen en inrichten van een monumentaal houten huis dat als theeschenkerij zal worden gebruikt in Haaksbergen;
* zorg- en leercentrum in Hardenberg voor jongeren en jongvolwassenen met ontwikkelings-, gedrags- en psychische problemen;
* een logeerhuis voor respijtzorg in Steenwijk;
* een dorpspark in Bornerbroek waar jongeren en ouderen elkaar kunnen ontmoeten;
* een multifunctioneel park in Haaksbergen waarin recreëren en herdenken hand in hand gaan;
* de beheerskosten van de plaatselijke groep Noordoost Overijssel. Gedeputeerde Staten stellen hiervoor maximaal ¤ 566.190,-- aan Europese middelen (ELFPO fonds) en ¤ 273.095,-- aan eigen provinciale middelen beschikbaar. Met deze bijdragen wordt een totale investering gerealiseerd van bijna ¤ 1,5 mln.

Onderwerp: Weidevogelbeheerplannen
Kenmerk: 1081566

De provincie Overijssel zet zich in voor het behoud van de weidevogels in de provincie. Naast het landelijk beleid zijn de afgelopen jaren extra maatregelen voor weidevogels ingezet. Ondanks veel inspanningen neemt de weidevogelstand nog steeds af. Dit heeft op basis van onderzoek en ervaringen (o.a. Project "Nederland Gruttoland") geleid tot een heroriëntatie, waarbij gekozen is voor een gebiedsgerichte benadering met alle partijen in het veld (o.a. agrariërs, vrijwilligers, wildbeheereenheden, natuurbeschermings-organisaties). Gezamenlijk zijn door Agrarische Natuurverenigingen (ANVs) twaalf collectieve Weidevogelbeheerplannen opgesteld. In totaal betreffen de aanvragen 890 hectares weidevogelpakketten met een rustperiode in het broedseizoen. Daarnaast zijn vergoedingen voor legselbeheer (stroken laten staan bij nesten) en vergoedingen voor het opbrengen van ruige mest aangevraagd. De totale kosten bedragen in de periode 2010-2015 jaarlijks ¤ 934.285,--. Gedeputeerde Staten heb ben kennisgenomen van de Weidevogelgebiedsplannen en de hierin aangevraagde beheerspakketten (SNL) vastgesteld. Voor aanvragers is het van belang dat de Dienst Regelingen uitvoering geeft aan de regeling.




Provincie Overijssel