ChristenUnie

Graf bij de buren 'groener'

ChristenUnie-Kamerlid Ed Anker heeft opnieuw schriftelijke vragen gesteld over de grote verschillen in grafkosten tussen gemeenten. Uit onderzoek van DELA blijkt dat het verschil tussen aan elkaar grenzende gemeenten soms oploopt tot duizenden euro's. In 2008 vroeg Anker al aandacht hiervoor en diende een motie in waardoor de staatssecretaris opgeroepen werd de kostenopbouw van de lijkbezorging transparant te maken. De staatssecretaris zou in gesprek treden met VNG, het gaat immers om gemeentelijke graven en dus gemeentelijk beleid, om dit te realiseren. Anker is verbaasd dat DELA aantoont dat er niets is veranderd. ,,Begraven is een publieke voorziening waarvoor wij moeten staan. Het is niet te begrijpen dat een graf bij de buren vele malen voordeliger is, terwijl de omstandigheden als grondsoort hetzelfde zijn. Gemeenteraden moeten veel bewuster omgaan met hun graftarieven," aldus Anker.

Vragen van het lid Anker (ChristenUnie) aan de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de verschillen in grafkosten bij gemeenten.


1.
Bent u bekend met de uitkomsten van het onderzoek naar leges voor grafrechten uitgevoerd door DELA waaruit opnieuw blijkt dat de verschillen tussen gemeenten groot zijn? )


2.
Kunt u aangeven wat de stand van zaken is rond de uitvoering van de motie van de leden Anker en Van der Staaij met het verzoek aan de regering om de Vereniging Nederlandse Gemeenten te vragen een model te ontwikkelen dat een reële kostenopbouw en -vergelijking tussen verschillende gemeenten mogelijk maakt?


3.
Kunt u aangeven welke belemmeringen er zijn waardoor nog steeds geen stappenplan voor kostentoerekening van grafkosten door de VNG is gerealiseerd en er nog steeds een groot aantal gemeenten is dat op een geheel eigen wijze tot een kostentoerekening moet komen?


4.
Bent u bereid de VNG nogmaals en nu met klem te verzoeken om zorg te dragen voor een passend model voor kostentoerekening voor grafkosten?


1 Nu.nl, 9 maart 2010

2 Kamerstuk 30 696, nr. 28

////