Datum:

woensdag 10 maart 2010

Persbericht

Gemeente Den Haag

Aan redacties en correspondenten

31 Haagse gemeenteraadsleden namen afscheid

Op woensdag 10 maart namen 31 Haagse raadsleden afscheid van de raad. In een bijzondere raadsbijeenkomst sprak de burgemeester zijn dank uit aan de vertrekkende politici. Ook de nestor van de raad, Rob van de Laar, sprak de raad toe. Hij ontving een gouden vroedschapspenning en het ereburgerschap. Op donderdag 11 maart installeert de burgemeerster de nieuwe raadsleden.

Grote wissel

De grote wissel in de raad is het gevolg van de uitkomst van de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart j.l. De grootste verandering in de raad is de komst van de PVV-fractie en de verdriedubbeling van de D66-fractie. De grootste groep vertrekkende raadsleden bestaat uit leden van de PvdA, met 11 raadsleden uit een fractie van 15 leden. Deze fractie behoudt in de nieuwe raad 10 zetels.

Vroedschapspenningen

Een groot deel van de vertrekkende raadsleden kreeg een vroedschapspenning als dank voor hun gediende jaren in de raad. Raadsleden die zich 4 volle jaren inzetten in de raad ontvingen een bronzen vroedschapspenning en raadsleden die 8 jaar als raadslid dienden ontvingen een zilveren vroedschapspenning. Rob van de Laar, die voor een periode van 29 jaar raadslid was, ontving een gouden vroedschapspenning. Hij werd daarna ook verrast met het ereburgerschap.Ook Michel Santbergen ontving de gouden vroedschapspenning.

Geschenken

De vertrekkende raadsleden kregen ook een geschenk van de burgemeester, namelijk een prent van de alle raadsleden in de raadzaal. Het kunstwerk is gemaakt door Pia Sprong. Daarbij ontvingen zij een presse-papier van de raadzaal en een klein fotoboekje met foto's van werkbezoeken en hoogtepunten van de afgelopen raadsperiode.

Installatie

Op donderdag 11 maart vindt de installatie plaats van de nieuwe raad. Dit vindt om 19:30 uur plaats in de raadzaal van het stadhuis. De bijzondere raadsbijeenkomst is live te zien via Den Haag TV en via stream op www.denhaag.nl/mijnraad.

Toegang tot de bijzondere raadsbijeenkomst is alleen op uitnodiging, vanwege de beperkte hoeveelheid ruimte.



Gemeente Den Haag