GroenLinks

GroenLinks krijgt steun voor aanpakken illegale dierenhandel op internet

10 maart 2010

De Tweede Kamer steunt een GroenLinks-voorstel om illegale handel in bedreigde dieren op internet strafbaar te stellen. Dat werd vandaag duidelijk in een debat over de bescherming van dieren.

In Nederland is het momenteel toegestaan om bedreigde dieren en planten op internet te koop aan te bieden. GroenLinks-Tweede Kamerlid Ineke van Gent kreeg een meerderheid voor een motie die de regering verzoekt om hier een einde aan te maken.

De regering wordt in de motie verzocht hiervoor te pleiten bij de herziening van het CITES-verdrag. In dit internationale verdrag staan afspraken over de internationale handel in dieren en planten en de bescherming van bedreigde dier- en plantensoorten. Later deze maand wordt in Qatar onderhandeld over wijzigingen op het CITES-Verdrag.Van Gent is blij dat haar voorstel op ruime steun kan rekenen: In Nederland is het aanbieden van vuurwapens of kinderporno op internet wel strafbaar. De internethandel in bedreigde diersoorten en producten als ivoor wordt nu ook verboden. We moeten een einde maken aan de jacht op bedreigde dieren.

Gelukkig hebben we vandaag een stap in de goede richting kunnen zetten.Uit onderzoek van het Internationale Fonds voor Dierenwelzijn (IFAW) blijkt dat internethandel in bedreigde diersoorten een probleem is. Zo wordt er veelal via internet, zoals op Marktplaats, ivoor afkomstig van olifanten aangeboden.

Ineke van Gent