GroenLinks in de Europese Unie

Aanval op internetvrijheid gepareerd

STRAATSBURG, 10 maart - Het Europees Parlement heeft met overgrote meerderheid een resolutie aangenomen die eist dat de onderhandelingen over het ACTA-verdrag uit de geheimhouding gehaald worden. De Europese Commissie onderhandelt namens de EU over het ACTA-verdrag, maar heeft nog steeds geen onderhandelingsdocumenten aan het Europees Parlement voorgelegd, dit is een schending van het Verdrag van Lissabon.

"We hebben afgedwongen dat de onderhandelingen transparant gevoerd moeten worden", aldus GroenLinks-europarlementariër Judith Sargentini. "Maar nog belangrijker: De Groenen hebben met de Sociaal Democraten voorgesteld dat het verdrag nu alleen nog maar mag gaan over het tegengaan van het namaken van merknamen en made in-labels en niet over copyright en auteursrechten. Het verdrag moet terug naar waar het in eerste instantie voor bedoeld was."

Hierdoor kunnen internetgebruikers niet beperkt worden in bijvoorbeeld het embedden van filmpjes van Youtube. Sargentini is verheugd over deze overwinning voor de internetvrijheid. Het Europees Parlement laat binnen één maand tot twee keer toe zien dat zij de privacy van de Europeanen serieus neemt. Enkele weken terug floot zij de Commissie ook terug op het SWIFT-verdag.

Sargentini: "Ook bij SWIFT werd in geheimzinnigheid onderhandeld over belangrijke burgerrechten, maar het Parlement accepteert dit niet langer. Ook bij ACTA zien we nu dat het Europees Parlement haar nieuwe rol serieus oppakt en zich niet buiten spel laat zetten."




GroenLinks in de Europese Unie