Nederlandse Akkerbouw Vakbond

Interessante NAV-bijeenkomst 'Beter EU-landbouwbeleid na 2013'
'Beter Eu-landbouwbeleid na 2013'. Dat was de uitdagende titel van de algemene ledenvergadering van de NAV op 10 maart 2010 te Lelystad. Meer eiwit van Europese akkers en het stabiliseren van de graanmarkt zijn een paar instrumenten in het betere Europees landbouwbeleid zoals de NAV dat ziet.

Op zoek naar eigentijdse vormen van marktordening en aanbodmanagement in EU
De afgelopen vijf jaar hebben we zeer tegen onze zin gezien hoe de Europese Commissie de ordening van de landbouwmarkten meer en meer in handen gaf van de anonieme wereldmarkt. Het de hoogste tijd is voor herbezinning. Dat zei NAV-voorzitter Teun de Jong op 10 maart 2010 op de jaarvergadering van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond. 'We moeten op zoek naar nieuwe eigentijdse vormen van marktordening en aanbodmanagement.'
De presentatie van Teun de Jong treft u hier aan.

Meer eiwit van Europese akkers
Er moet een invoerheffing komen op plantaardig eiwit om de teelt van eiwitgewassen in de EU te stimuleren. De EU moet eiwit zien als een eerste levensbehoefte. De tijd is rijp om de eiwitteelt nieuw leven in te blazen. De EU moet streven naar verhoging van de zelfvoorziening van 30 naar 70 tot 80%. De NAV pleit voor een EU-programma. De politiek kan de vraag naar plantaardig eiwit bevorderen. En er is steun nodig voor onderzoek naar gezondheidseffecten, veredeling, rassenvergelijking en gewasbescherming.
De presentatie van Hans van Kessel treft u hier aan.

Het innovatieproject Kiemkracht probeert eiwitproducten te bedenken voor de consument, zegt directeur Rob van Haren. 'In november openen we de eerste vegetarische slager in Den Haag waar bedrijfsleven en consumenten kennis kunnen maken met producten op basis van lupine.'
De presentatie van Rob van Haren treft u hier aan.

Graanmarkt stabiliseren
Voorzitter Jaap Haanstra van LTO Akkerbouw wil de graanmarkt stabiliseren door flexibel bijmengen van graan voor bioethanol. Op deze wijze wil hij een nieuwe bodem in de graanmarkt leggen. De NAV ondersteunt het idee van flexibel bijmengen.

Alle miljoenen liters biobrandstof in Nederland komen niet uit Europees graan maar uit Brazilië. Dit onthulde Rob Vierhout, secretaris-generaal van de Europese organisatie van bioethanolproducenten. Hij De belangen van de Rotterdamse haven gaan boven die van de eigen boeren en tuinders. Vierhout noemt Nederland wat bio-ethanol betreft 'het slechtste jongetje van de klas.' Hij gaf aan dat de overheid de voorkeur geeft aan import van bio-ethanol, op jaarbasis 254 miljoen liter, om de economische bedrijvigheid in de Rotterdamse haven te bevorderen en daarmee ook de oliemaatschappijen van dienst te zijn. In andere landen, bijvoorbeeld Duitsland, wordt locale productie van bioethanol wel bervorderd. De prijs van de biobrandstof wordt niet bepaald door de prijs van grondstoffen als graan, stelt Vierhout. Brazilië is als grote producent van bio-ethanol uit suikerriet de prijszetter. Vierhout ziet veel in de aanpak van Duitsland, die strakke kwaliteitsnormen voor bio-ethanol heeft vastgesteld. Bij overtreding van deze norm volgen flinke straffen, waardoor het kaf goed van het koren wordt gescheiden. 'In Nederland hebben we geen strafmaat. Hier geloven ze heilig dat alle oliemaatschappijen de regel keurig naleven.'
De presentatie van Rob Vierhout treft u hier aan.

Meningsverschil over liberaliseren
Roald Laperre, directeur Europees landbouwbeleid van het ministerie van LNV, wil doorgaan met het liberaliseren van de landbouwmarkten. Hij heeft er alle vertrouwen in dat het goed komt met de prijsvorming van agrarische producten. Veel NAV-ers hadden weinig vertrouwen in de glazen bol van de topambtenaar. Hoon viel hem ten deel.
Lapperre kan zich zelfs voorstellen dat er vanaf 2014 een eenvormiger beleid komt tussen de lidstaten in de verdeling van de landbouwgelden. Een betere verdeling van het bedrag over een hectare gerekend, valt goed te verdedigen.
NAV-voorzitter De Jong en ook andere boeren in de zaal, waren niet echt overtuigd. 'Als de prijzen stijgen, wordt er meer geproduceerd. En dan dalen ze weer, mogelijk nog harder dan de stijging', hield hij een marktprincipe voor. De akkerbouwers waren ook sceptisch over de wijzigingen in de bedrijfstoeslag die er aan zitten te komen. Want volgens Laperre wordt de uitbetaling na 2013 veel meer toegespitst op duurzaamheid en innovatie of extra diensten voor natuur en/of landschap.
De presentatie van Roald Lapperre treft u hier aan.

Voor de hyperlinks: Zie het origineel