Vrije Universiteit Amsterdam

De Moskonataal


* Startdatum: 11-03-2010


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: De Moskonataal


* Spreker: G.J. Gravelle - Karn


* Promotor: prof.dr. L.J. de Vries


* Onderdeel: Faculteit der Letteren


* Wetenschapsgebied: Letteren


* Evenementtype: Promotie

Het Moskona is een Papoea taal die wordt gesproken in het binnenland van de oostelijke Vogelkop in de provincie West Papoea van Nieuw Guinea, Indonesië. Gloria Gravelle geeft de eerste volledige omschrijving van de structuur van het Moskona.

De grammatica beschrijft de belangrijkste linguïstische elementen van de taal, beginnend bij het klankensysteem en eindigend bij de zinstructuren van de taal. Dit omvat hoe woorden worden gevormd, geeft de volgorde van woorden in zinsdelen, en laat zien hoe woorden en zinsdelen gevormd worden tot zinnen. Deze grammatica is het product van een combinatie van tekstanalyse, elicitatie, observatie en discussie met moedertaalsprekers. Woordenlijsten, een aantal geanalyseerde en vertaalde teksten en een korte taalkundige vergelijking met de dichtstbijzijnde taal zijn in het appendix van het proefschrift opgenomen.

Als lid van de Oost Vogelkop taalfamilie heeft het Moskona geen relatie met andere linguïstische groepen in de Vogelkop, noch met talen buiten het Vogelkop schiereiland. Aangezien deze talen zo taalkundig geïsoleerd zijn, bevat Gravelles beschrijving gegevens die van groot belang zijn voor verder onderzoek en die de basis kunnen zijn voor een vergelijking met kenmerken van andere Vogelkoptalen en met Papoeatalen in het algemeen.

Het volledige proefschrift is te downloaden via VU-dare. Zie het origineel

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam